Снимка: БГНЕС
fallback

София бележи ръст от 77% на туристи за първото полугодие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г., съобщи заместник-кметът на направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм" Ирина Савина, цитирана от БГНЕС.

Според актуалните данни на Единната туристическа система (ЕСТИ) на Министерството на туризма 139% е ръстът на чуждестранните и 37% на българските туристи, посетили столицата спрямо първото полугодие на 2021 г.

Чуждестранните туристи се завръщат в София, като броят им за първите шест месеца надвишава българските. Водещи сред чуждестранните пазари по брой туристи са Германия, Румъния, Израел, Италия, САЩ, Румъния, Гърция и др. От началото на годината се отчита засилен интерес към София като туристическа дестинация от британските граждани.

Туристите пребивават в София средно 2-3 дни, като ръстът на нощувките е 86%. За първото полугодие на 2022 г. водещ дял с 62% сред пренощувалите туристи имат чуждестранните, срещу 38% за българските. Данните на ЕСТИ отчитат преобръщане на тенденцията от същия период на 2021 г., когато делът на пренощувалите български туристи е 51%, срещу 49% за чуждестранните.

Броят на туристите, посещавали София продължава да се възстановява. На гостите на Столицата вече се предлагат новите туристически продукти "Винена карта на София", карта "Опознай птиците на София" и карта "Street Art Sofia".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 година

Масов секс туризъм за по 3 дни.Същите тези се връщат след един месец за нови 3 дни.Пътувах от ..... с едни такива, но не разбраха че съм българин и ме питаха , дали и аз не съм като тях

6

..

преди 1 година

а освен да се напият и макс Ал. Невски има ли какво да видят в този сив работнически град пълен с метални варели с гуми?!

5

Анонимен

преди 1 година

До 6 Това да не ти е морето да висиш там 10 дена. Какво да правиш в София. За ден минаваш всички по-големи музей и забележителности.

fallback