Снимка: БГНЕС

София се оказва град, в който е по-скъпо да се живее, отколкото в Букурещ, Будапеща, Варшава, Белград и дори от 6-милионния бразилски град Рио де Жанейро. Това показва поредното издание на класацията на сайта Numbeo, който събира данните за наемите, цените в ресторантите и в магазините и други подробности, нанасяни от самите потребители на сайта.

Българската столица се оказва на 341-о място по условия за живот от общо 510 града по света. С десетина места след нея, т.е. с по-добри условия, са столиците около нас, както и Рио де Жанейро. Също така градове като Мексико, Истанбул и други мегаполиси са още по-надолу в класацията, т.е. те са по-евтини. Според това подреждане най-скъпи за живот в света са Базел и Цюрих.

Освен София, в класацията влизат още два български града – Варна и Пловдив, но те са доста по-евтини и в подреждането попадат между полските градове Гдиня и Гданск, пишат от "24 часа".

Причината за това място на столицата се дължи на цените на хранителните стоки по магазините, защото наемите в София не се различават съществено от тези във Варшава, Букурещ и Будапеща, нито разходите за жилището. В Будапеща, ако се съди по тези резултати, цените в заведенията за хранене са доста по-ниски, отколкото в София.

Най-скъпите жилища в света са в Ню Йорк, показва още класацията. В топ 20 по цени на жилищата и стойност на наемите влизат почти изключително само американски градове, а най-скъпият европейски град по жилищни условия е Женева.

Най-евтините жилища изобщо в света са в Пешавар, Пакистан. Той е и най-евтин за хранене в заведение.

Посещението на заведение трябва да се избягва най-вече в Хамилтън, на Бурмудските острови, където това удоволствие излиза най-скъпо. Но веднага след него по този показател се нареждат 6 града в Швейцария.

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 2 месеца

Така е, София е скъп град, дори сравнено с някои западни градове.факт е, че по супермаркетите на запад цените са по-евтини, храни, дрехи и техника са по-евтини, което е необяснимо. Тук се плаща 10 процента корпоративен данък, един от най-ниските в Европа, а сивият сектор пък е повсеместен.Няма как ток, газ и бензин да са причина за такава скъпотия, особено пък заплати за персонал или разход за наем. Нека Петков и Василев да кажат каква е причината за тази скъпотия.

96

Анонимен

преди 2 месеца

При 17 години кмет на София от ГЕРБ, а преди това още 15 години кмет на София от СДС, как няма да е скъп град при лоша инфраструктура и безразборно презастрояване....

95

Анонимен

преди 2 месеца

Какво ли ще е човек да умре от омраза към София?! Ще бъде пръв и единствен случай.