Снимка: БГНЕС

София е столица, която може да се похвали с древни разкопки от преди 2000 години, намиращи се в самия център и то до метростанция, предаде БГНЕС.

Това е пространството, за което столичани знаят, че се нарича Ларго. На централния изход на метрото до храма “Света Петка Самарджийска”, се намират и разкопките между съществуващите подлези на Източната Сердикийска порта на античния град, пространството между булевардите “Княз Дондуков” и “Тодор Александров” и под площада пред ЦУМ.

Пространството под Ларгото обхваща 4850 квадратни метра - Зоната под булевард "Мария Луиза" е с площ 3150 квадратни метра и обхваща територията между Централния подлез с храма "Света Петка Самарджийска".

Останките от древни жилища подсказват, че някога те са били с правоъгълна форма и с двор по средата, а отстрани са били обградени с колони и сводове. Вероятно са строени през IV-VI век, но са били обитаеми и през Средновековието.

Заради една от мозайките, която е била под абсида на църква, частите от храма са преместени от другата страна на Ларгото. Парченцата от мозайката са били свалени, реставрирани и върнати отново на мястото им. Досега са разкрити няколко църкви, чиито останки се появиха при разкопките за метрото. Две са раннохристиянски, като едната е може би най-старата в Сердика – това подсказват строителните материали и самият градеж. Други две църкви са от късното Средновековие – като по-малката, вероятно от ХIV век, е била в съседство със “Света Петка Самарджийска”. В двора на другата има гробище.

Комплекс "Сердика" включва две улици от Римския период (IV-VI век), останки от резиденция, седем жилищни сгради, многоцветни мозайки.

Досега е известно и че в подлеза срещу бившия Партиен дом е продължавал един от най-важните пътища в Римската империя към Филипополис (днешен Пловдив).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase