Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Общ преглед

Демонстрация на новите дефибрилатори, които ще бъдат разположени на няколко станции на софийското метро, беше извършена днес в присъствието на  председателя на СОС Георги Георгиев и проф. Иво Петров, зам.-председател на СОС.

Ролята на дефибрилатора е да възстанови сърдечната дейност на човек, когато тя е прекратена. А най-натоварените метростанции са едни от местата, където се събират най-много хора в даден момент.

Внезапаната сърдечна смърт е най-честа причина за летален изход. Около 4 000 българи губят живота след внезапната сърдечна смърт и с това устройство може всеки да помогне - гласова команда на апарата води случаен свидетел и дори той може да спаси човешки живот с тези дефиблиратори, поставени на обществени места.

Как протече демонстрацията вижте в галерията на Димитър Кьосемарлиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 2 години

От десетилетия в западна и Северна Европа има на всички обществените места, влакове, автобуси, магазини....дефибрилатори.При сърдечен арест спасяват живот. Хората са обучени да го ползват. И не ги крадат. Нз в България колко ще вършат работа, колко ще останат, кой може да ги ползва. Иначе да, искаме и ние като в Европа. Но по-напред препоръчвам да оборудват линейките , защото сега те са само като таксита.

7

Анонимен

преди 2 години

да не би да се очаква ръст на инфарктите?

6

Анонимен

преди 2 години

Иво петров ще седи на спирките да ги ползва ли? Кой е обучен да борави с тях? Похвална инициатива иначе, подозирам че и в Европа ги има, но подозорам че там охраната минава курс за парамедик поне. Нашите дядовци от асо сириус освен по надпиване по друго не биха взели участие.

fallback