Кадър: Нова тв

“Кризата е много сериозна и тя засяга всички. Високите сметки за газ и ток се отразяват на всички сектори. Общините предоставяме над 80 процента от обществените услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища.. всички те страдат”. Това заяви пред Нова тв кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й до този момент Столичната община успява да се справи с посрещането на нуждите на всички сфери. „Средно около 30 процента намаляха приходите в „Метрополитен”, което означава и спад на приходите. Повишаване на цената на билетчето не е решение, то ще доведе до допълнителен отлив на пътници. Но има реална опасност от разреждането на линиите, ако не получим подкрепа от държавата”, подчерта столичният градоначалник.

Още по темата

След среща в Министерство на финансите е получена подкрепа, за да може транспортът да бъде подпомогнат, поне частично.

„Правим всичко възможно да не допуснем спиране на тока в подлезите, да въведем режим на уличното осветление или да оставим неосветени парковете и детските площадки”, заяви Фандъкова.

На този етап няма опасност и за функционирането на общинските болници. „Столична община дофинансира всички услуги. Компенсираме почти всички сектори. Тази година ще заложим отново около 10 милиона за дофинансиране на болниците. Водим активни разговори с МФ, очакваме решения”, каза Фандъкова.

Предстоят разговори в СОС за цената на репатрирането на автомобили и поставянето на глоби. „Възможно е да има определено повишение в частта за така наречените „паяци”, но това не стои на дневен ред. Част от приходите от „синя” и „зелена зона” се насочват към подкрепа на градския транспорт, защото той не може да се самоиздържа”, обясни столичният кмет.

Фандъкова коментира и казуса със задълженията на „Топлофикация”. „Няма опасност към момента софиянци да останат на студено”, увери тя.

По отношение на мерките, наложени заради пандемията, тя подчерта, че РЗИ извършва проверки, тъй като спазването на заповедта на здравните власти е в техните пълномощия.

„Увеличен е броят на леглата за бременни и малки деца с COVID-19 със заповед на РЗИ. Имаме около една трета свободни интензивни легла в София”, каза Фандъкова.

"Имаме 14 детски градини в строеж. Още 17 са със сключен договор за проект. София се нуждае от повече детски градини, защото непрекъснато се разраства. Винаги съм казвала, че родителите в София нямат толкова нужда детската градина да е безплатна, а да има повече детски градини", посочи тя.  

 

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 5 месеца

И тая пропищя. Пьлна развалина хм начална учителка и кмет. Добре ви подредиха гробарите.Разреждането ще ме отбльсне и ще се вьрна кьм колата вероятно.

105

Конски Таксита

преди 5 месеца

Скоро няма да има нито ток, нито нафта! Купете веднага кончета с каручки и наемете римляните за кочияши! София ще се върне 120 години назад - от преди трамваите!

104

Анонимен

преди 5 месеца

върни парите гербераско недоразумение