Снимка: БГНЕС

Столичният градски транспорт е дейност със социална насоченост и държавата трябва да помогне, в противен случай общественият транспорт трябва да бъде редуциран. Това каза зам.-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет Зафир Зарков.

Днес от общината заявиха, че търсят диалог и подкрепа от държавата заради ниските приходи от обществен транспорт. На пресконференция на "Московска" 33 бе съобщено, че транспортните синдикати не изключват да се стигне и до протести, ако няма диалог.

Финансовият натиск е много голям и не зависи нито от гражданите, нито от работещите в градския транспорт, нито от институциите, коментира Зарков, цитиран от БНТ.

Общинският съветник съобщи, че претенциите са държавните компенсации за градския транспорт на София за 2022 г. да са в размер на 178 млн. лв., за да не се стига до мерки като разреждане на линии. "Вървим към пета вълна, не е ясно кога ще приключи пандемията, а не сме получавали помощ от държавата досега", заяви той.

Градският транспорт е със социална насоченост, обясни председателят на транспортната комисия Карлос Контрера и допълни, че искат диалог с ресорните министерства. Той поиска държавата да увеличи своя дял при изравнителните субсидии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase