Снимка: БГНЕС
fallback

  Изписани са двама пациенти от пострадалите при инцидента на автомагистрала "Струма" от "Пирогов" тази сутрин.
Oще по темата


Д-р Анастасия Викторова от Клиника по изгаряне и пластична хирургия предаде пациентите на медицински екипи от Северна Македония. Изписаните болни са стабилни и в добро общо състояние. Предвижда се да бъдат настанени за наблюдение в лечебни заведения в родината си, предава Нова тв.

Останалите 4 лица от пострадалите при същия инцидент са в добро общо състояние. Седмият пациент, който по-рано претърпя операция в Клиника по ортопедия и травматология, а по-късно и в Клиника по неврохирургия, е в стабилно състояние, без промяна от вчера, съобщават още от "Пирогов".

Превозването на ранените  започна, съобщи МИА. очаква се утре да бъдат изписани още двама, двама на 30 ноември и един – на 1 декември, предава БГНЕС

Раненият сръбски гражданин ще бъде откаран в Сърбия, а македонските – в Скопие, като организацията по транспортирането им е поверена на министерството на здравеопазването, заяви македонският външен министър Буяр Османи. Пострадалите ще бъдат настанени първо в лечебни заведения, докато не се прецени, че могат да бъдат освободени за домашно лечение.

За превозването на тленните останки на загиналите ще бъде подготвен план за действие от страна на работна група, начело на която е Османи. Правителството ще поеме всички разходи по транспортирането и погребенията на жертвите.

Очакванията са това да се случи следващата седмица, след като приключи идентифицирането на труповете. „Имахме среща с няколко компании, които ще бъдат ангажирани с превозването, а през следващите дни планираме и срещи със семействата, за да разберем техните искания за предаване на телата“, каза още Османи.

При допълнителния оглед вчера на мястото на катастрофата е открито още едно тяло, с което общият брой на загиналите стана 45.

Министърът на вътрешните работи на РС Македония Оливер Спасовски съобщи, че е осигурен биологичен материал от роднини на загиналите пътници, а получените ДНК профили са предадени на прокуратурата.

Според Спасовски, автобусът на "Беса транс" е бил технически изправен и с валидна регистрация до 13 октомври 2022 г. Последният технически преглед е бил направен на 5 октомври.

Вчера министърът на транспорта и съобщенията на РС Македония Благой Бочварски съобщи, че изгорелият автобус с регистрационни номера СK0284 БA, участвал в катастрофата в България, не е докладван от собственика в единната електронна база данни на министерството, автобусът няма валиден лиценз, а за превоз на пътници е използвало невалидно удостоверение, което се отнася за друг автобус, припомня БГНЕС.

Автобусът, превозвал 52-ма пътници, се запали на 23 ноември през нощта на автомагистрала „Струма“, вследствие на което загинаха 45 души, а 7 бяха ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback