Снимка: БГНЕС
Недостиг на таксита в София. Това отчитат от бранша. В столицата има около 6000 таксита, но в момента не работят повече от 4000. Всички таксиметрови компании се оплакват от липса на шофьори, предаде bTV. 
 
Председателят на съюз "Такси" Кирил Ризов обясни, че средно на ден едно такси в София прави оборот от около 80 лева, а разходите му са 90 лв. Пандемията и високите цени на горивата накараха много шофьори да се откажат от професията.
 
"Ако не се вдигнат тарифите - нещо, което сме направили като заявика към Столичния общински съвет, нещата ще вървят на зле, т.е. бройката ще продължава да пада", обясни Ризов.
 
От таксиметровият бранш настояват за 50% увеличение. Кирил Ризов обаече казва, че то едва ли ще бъде повече от 30 на сто. Те искат още и 100 лева месечна помощ за всеки регистриран шофьор при ново увеличение на цените на горивата и намаляване на данъка върху таксиметровия превоз, който се плаща в общината.
 
"Все пак и хората, които са зад волана, имат своето достойнство и своите права да работят за достатъчно добро възнаграждение. С корекции от държавата и с наши усилия ще успеем да върнем нивата на добро обслужване", коментира управителят на таксиметрова компавия Илия Василев.
 
В края на месеца Столичният общински съвет ще реши дали и с колко да бъде увеличена тарифата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase