Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За опасен обяви кметът на район "Средец" Трайчо Трайков Паметникът на Съветската армия.

"Бих искал да помоля гражданите и гостите на София, които посещават Княжеската градина да избягват големия монумент, построен през 1954 г от обявения за престъпен комунистически режим, в прослава на окупационната армия на СССР ("Паметник на Съветската армия")“, призова той в социалната мрежа Facebook.  

"Същият се намира в недобро конструктивно състояние и в момента Областната администрация е задвижила процедура за получаване на 390 хил лв от държавния бюджет, за да го ремонтира. Помолили са и общинския строителен контрол към СО да ограничи достъпа и да забрани провеждането на мероприятия от всякакъв вид", допълва той.

По думите му кореспонденция по състоянието на монумента върви от години и Областната администрация е отговорна, ако стане някоя злополука.

"Сегашният областен управител Митко Михайлов, с когото сме работили добре по различни въпроси наследява темата и е длъжен да предприеме някакво действие. Писал съм и по-рано как предишният областен управител беше изразил подкрепа за предложението на руското посолство да финансира ремонта срещу получаване на собствеността върху монумента, но то е било отхвърлено поради несъгласие на МВнР", посочва Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase