Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Общ преглед
Граждани се събраха на протест пред сградата на Министерството на земеделието и храните в София в понеделник сутрин. Те отправят призив за спирането на международния транспорт на живи селскостопански животни, предаде БГНЕС.
 
"Всяка година в Европа се транспортират над 200 милиона живи животни в камиони. Повечето от тях са предназначени за кланицата. Това са прасета, крави, кокошки, зайци, кози, овце и коне, натъпкани в малки пространства, лишени от достъп до питейна вода и храна и често подложени дни или седмици наред на непоносима жега или вкоченяващ студ, без да могат да се движат", предупредиха протестиращите.
 
Протестиращите изтъкват, че България е транзитна страна и през нея" преминава огромна част от целия поток, голяма част от който е съсредоточен на ГКПП "Капитан Андреево" на българо-турската граница. 
 
"Там сега в летните месеци е непоносимо горещо, животните са натъпкани на тясно, поилките в камионите са мръсни. Една малка надежда е лентата за изпреварване, специално предназначена за тези камиони, но уви тя рядко работи, затворена от граничарите", алармират още екоактивистите.
 
Днешният протест е част от международна демонстрационна седмица, организирана от PETA Германия, която ще се състои в много европейски градове, за да привлече внимание към огромното страдание от транспортирането на живи животни.
 
Целта е повдигане на темата пред българските и европейските политици и институции, за да се преосмисли това неприемливо отношение към животните. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар