Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Нов квартал ще изникне на входа на столицата. Той ще е близо до сегашния квартал "Младост" и затова граждани вече го кръстиха "Младост 5". Оказва се обаче, че столичани не са доволни от тези планове.

Зад метростанция "Младост 3" се очаква да бъде издигнат новият жилищен квартал - "Младост 5". Той ще се простира до метростанция "Интер експо център". С това разширение се очаква "Младост" да се превърне в най-големия жилищен комплекс в столицата. Сега в района живеят над 110 000 души, които срещат редица проблеми с трафика в пиковите часове, а паркирането не е за хора със слаби нерви.

Панайот живее в столичния квартал "Младост 1". Всяка сутрин в час пик му отнема 20 минути, за да излезе от жилищния комплекс. А булевард "Александър Малинов" за него се превръща в кошмар. Участва във всички протести против застрояването на квартала. Не му допада и идеята за изграждане на Младост 5.

"Това е нещо, което е по-добре да не се случва изобщо, или ако се случва - да бъде в много много ограничени размери, тъй като застрояването на този квартал ще затрудни трафика в "Младост" още повече", коментира Панайот Бориславов.

Столичният кмет предвижда изграждането на булевард "Копенхаген" да започне през следващото лято.

"За "Младост" най-важният стратегически обект за момента е бул. "Копенхаген", там също сме напреднали с подготовката, най-бавното и трудно, което не се вижда от гражданите, това са отчуждителните процедури и процедурите по проектиране и одобрение на проектите, но там сме на финала", заяви Йорданка Фандъкова.

Жителите на "Младост" се надяват да бъде изготвен нов общоустройствен план, който да регулира застрояването на района. Към момента не подготвят нови протести, но исканията им към Столичната община остават същите, да спре строителството.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

149

gg

преди 1 година

Й.Ф.: Започва изграждането на бул.Копенхаген...., Чакай малко, за септемврийска революция чувала си фандъче???

148

gogo

преди 1 година

Поправка, според кмета на района арх.Стефанов населението на младост не е 110 000(това е по-скоро на Люлин), а истинската цифра е 300 000, което го прави най-многонаселеният квартал в София. Хайде сега, ако районните кметове имаха власт вместо да са паравани на подмолните схеми на Столична и ако има пропорционално финансиране спрямо население и данъци. Сами си правете изводите... ТРЯБВА ДА СЕ РАЗЦЕПИ тази хегемония на кмета на СФ, за да се спрат ежедневно изникващите безумия!

147

Анонимен

преди 2 години

Ами този квартал отдавна е планиран, но допуснаха грешка с височината на цариградско над Копенхаген и реално блокираха екологично чистия вариант на трамвай между метростанция Младост 3 и дружба 2. Явно там ще отидат парите от евросъюза по програма next generation.

fallback