fallback

София се изкачи с 15 места в класация за най-скъпи градове. Това сочат данните за 2021 година на компанията за управление на активи "Мърсър". Класацията е направена между 209 града и измерва сравнителните разходи за повече от 200 артикула, между които жилище, транспорт и храна. Данните показват, че животът в Истанбул и Сао Пауло е по-евтин.

Според Магдалена Гигова, която е посетила общо 90 страни, животът в София е по-скъп, отколкото в чужбина.

"Ние живеем двойнствен живот, защото не е възможно заплатите ни да са далеч от европейските, а цените - доста европейски. В германия по отношение на храна и на дрехи аз мога да живея по-евтино, отколкото в България, ако знам къде да пазарувам", споделя Магдалена Гигова.

В чужбина транспортът също излизал по-евтин, отколкото в България.

"В Тайпе, срещу една карта от 20 долара, можеш да пътуваш с всичко в цялата околност, с изключение на самолет. А пък тук картата е 30 лв. и то само за метрото", прави сравнение Гигова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според икономисти животът в столицата на България излиза солено заради инфлацията.

"В следствие на политиката на централните банки, заради пандемията се получи напечатване на пари, имаме внос на инфлация, увеличение на цените, което се отразява в имотите, очевидно и на храните", анализира икономистът Стоян Панчев.

И чужденците усещат разликата в цените. Настя, която идва от Украйна, за да учи, казва, че наемите в София са по-високи.

"Тук ако плащам за едностаен апартамент 550 лв в Украйна за тези пари можеш да вземеш тристаен апартамент", прави сравнение студентката.

Според класацията животът все пак е по-скъп отколкото в София във  Bapшaвa, Бeлгpaд, Бyдaпeщa, Бyĸypeщ и други.

Класацията за най-скъпото място за живеене се оглави от Шанхай, който измести Хонгконг от челното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 2 години

естествено навсякъде по света ако внесеш в банка днес 1000 лев и отидеш утре да ги изтеглиш ще ти дадат поне 1000 лева докато в републиката на наглите българи тикви ще ти вземат такси великите бизнесмени нагли българи

73

Анонимен

преди 2 години

София е изключително скъп град. Единственото което ни спасява е, че повечето живеем в собствени жилища и също карането на газ. Но цените на всичко са европейски, а заплатите на хората в администрацията са на половина. Как се живее с под 1000 лв? Когато всички сметки са европейски, поскъпват постоянно, храната също.

72

Анонимен

преди 2 години

Затова пък живота в селата е евтин. Хайде софиянци, чакаме ви.

fallback