Родители на деца, неприети в детски градини в София, готвят пореден протест следващата седмица. Над 10 000 деца останаха без място в общински детски заведения. А служебният министър на образованието обеща среща с кмета на столицата и решение на проблема.

В "Люлин" има около 10 детски градини. Павлинка Вълчева има две деца – момиче на 10 месеца и момче на 3 години и 3 месеца. И нито едно от двете не е прието.

Още по темата
"Голямото ми дете кандидатства за втора поредна година и е от тези 10 252 неприети деца. Ако до две години имат разлика дечицата, тогава получаваш две точки бонус", заяви тя.

Частната детска града е напосилна за семейството, затова тя остава вкъщи с двете деца.

"Сумите варират от 550 лв. и визирам нашите частни детски градини и ясли в "Люлин", до 850 лв. Като цяло си е непосилна сума, дори и двамата родители да работят. В момента търсим начини, изчакваме евентуално да бъде приет на междинното класиране, което няма как да се случи, но надеждата умира последна", добави още Вълчева.

"Нашите искания са – ударно строителство, завършване на започнатите обекти, компенсация за всички родители на неприети деца, без значение на каква възраст са децата", уточни още тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Засега решение на проблема за хиляди родители и деца няма. А служебният министър на образованието обеща, че другата седмица ще има среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да бъде обсъдено решение на проблема в рамките на този бюджет.

"Ние имаме споделена отговорност заедно с общините. Част от финансирането на детските градини също минава през общините, така че е коректно по тази тема ние да работим заедно с общините. Никоя институция не може да си позволи да действа самостоятелно, все едно другите не съществуват и са виновни", уточни служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

Все пак родителите готвят пореден протест на 4 юни. Този път с шествие от Столична община до Орлов мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase