Снимка: БНТ
fallback

Започна вдигането на павилионите пред болница "Св. Иван Рилски" в столицата. Преди два месеца на бул. "Иван Гешов" загина 16-годишно момче от токов удар. Причината - незаконното захранване с електричество на един от павилионите.

Два от павилионите, поставени покрай оградата, бяха вдигнати по-рано, а тази вечер беше вдигнат и третият павилион, който се намираше пред главния вход на болницата, съобщава БНТ.

Собствениците твърдят, че павилионът е поставен в началото на 2019 година законно с разрешение на главния архитект на София.

"Столична община казват - не ни интересува, махайте го. Това си е чист рекет. Ние питаме - защо ни махате, като имаме всички документи за поставяне, разписани от главния архитект на София. Те прехвърлят вината на община Триадица?", споделя един от собствениците.

Трагичният инцидент на 14 февруари предизвика широк обществен отзвук, а прокуратурата започна разследване. След проверката на община "Триадица" беше констатирано, че в шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента, са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта.

"Отговорни във всички случаи има, защото преминаването на този проводник е свързано с редица законови и нормативни актове. Няма как този кабел ей така, отникъде да стои в тази шахта, коментира адвокат Димитър Марковски. Той обясни, че е неограничен кръгът и броят на лицата, от които може да се търси отговорност.

Роднините трябва да получат справедливост, трябва да се търси наказателна отговорност. Недопустимо е в 21 век в центъра на София да загиват деца заради шахта под напрежение, коментира още адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Левтер

преди 3 години

Тротоара*

13

Левтер

преди 3 години

Последно виновни няма,че ток те убива на тротуара.?!

12

Анонимен

преди 3 години

Пълен цирк- имат разрешителни, но ги вдигат !? И защо не започнаха от тези , издали въпросните разрешителни, нали са се подписали че всичко е изрядно .

fallback