Снимка: БГНЕС
fallback

В болниците все още има свободни легла както за неусложнени пациенти, така и за такива, които се нуждаят от сериозна грижа. Около 75-80% от леглата в софийските болници са заети към днешния ден. Числата обаче са динамични, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

София и днес води по брой заразени - 1121 души са дали положителна проба.

По думите на кмета положено е огромно усилие от страна на болниците да увеличат леглата си. "Всички трябва да положим усилия, за да пречупим тази крива и да не позволим хора да остават в линейките", каза Фандъкова пред bTV.

Ако заповедта за мерките спре да действа на 31 март, ще предложа двата дни, които остават до ваканцията на учениците, да ги продължим. Една от целта на мерките е да успокоят всички и те спокойно да излязат да гласуват на 4 април. Ако говорим конкретно за 10-дневните мерки спрямо бизнеса и кои обекти първи могат да бъдат отворени масите на открито при заведенията, каза още Фандъкова.

Oще по темата

"Много е неприятно, че има затегнати мерки, но трябва да се справим. Все пак няма пълен локдаун, не затваряме всичко, затваряме само местата, където се събират много хора. Но няма вечерен час, хората не излизат навън с есемеси, могат да ходят на работа, да ходят до магазина. Всички малки магазини за хранителни стоки са отворени", допълни Фандъкова.

Кметът обясни, че решенията дали и кога да се затвори всичко са много трудни. Причината е, че много хора остават вкъщи и губят работата си. Същевременно със затварянето на детските градини и яслите също има голям процент хора, които не могат да ходят на работа, тъй като няма кой да гледа децата им.

"В последните дни има посещаемост около 50% в детските градини и по-малко в яслите. Но има процент хора, за чиито деца няма кой да се грижи", каза Фандъкова. За тях продължава да действа мярката на агенцията за социално подпомагане, която дава на кандидатствалите за нея 625 лв. на месец за едно дете и над 900 лв. при две деца в семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Забравил

преди 3 години

Какво стана с идеята?Къде е предложението? Защо излъгахте?

29

Анонимен

преди 3 години

Най-разумно е не да си играят на присъствено и дистанционно а да са онлайн до края на април и да се види това как ще се отрази на заболеваемостта.

28

Анонимен

преди 3 години

Компир герберски, не ставаш. Марш обратно на село!

fallback