Снимка: БГНЕС
fallback

Общинските съветници в София ще гласуват в четвъртък дали да бъдат намалени сроковете за премахването на гниещите автомобили в София.

Сроковете за премахването на гниещите автомобили по улиците на града ще бъдат намалени драстично - от 2 години на 3 месеца. Тази промяна беше приета в края на миналата година от Министерския съвет, който прие изменения в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, припомня БГНЕС.

Съгласно новите текстове от 8 януари тази година срокът една кола да се счете за изоставена беше намален от 24 на 3 месеца след изтичането на годишния й технически преглед, ако през това време той не се поднови. Условието е колата да е паркирана на общинска територия.

Oще по темата
Ако стикерът на стъклото показва, че собственикът не е осъществил технически преглед повече от 90 дни, то автомобилът може да се стикира, след което водачът разполага с още 3 месеца, за да премахне доброволно автомобила си от общинската собственост или да премине технически преглед. След тези последни 90 дни общината вече ще е в правото си да репатрира возилото на площадка за разкомплектоване. Там колата също престоява 14 дни преди да бъде оползотворена.

Досега районните кметове отказваха да работят по новите правила, защото те не са гласувани от Столичния общински съвет. След приемане на предложението, те вече ще са длъжни да се съобразяват с новите изисквания и ще бъдат задължени в срок до 1 месец да реагират на сигнали за излезли от движение МПС и да издават заповед за премахването на автомобил, паркиран на общинска територия.

В дневния ред на съветниците е включено и разглеждането на проект за създаване на "Зелен здравословен коридор", който ще пресече столичния квартал "Надежда". Реализирането му ще се случи по програма URBiNAT– URBan-Innovative-NATure, в който София е един от трите водещи градове заедно с Порто в Португалия и Нант във Франция.

Коридорът представлява пешеходно трасе, което свързва Северния парк с надлез "Надежда". Той ще свърже и обедини в една система множеството малки градини по протежението му. Така за хората от квартала коридорът ще се превърне в зелена просека, в която ще могат да се разходят, спортуват и почиват, а териториите на север от Северната скоростна тангента ще получат кътче природа в урбанизираното пространство, съобщава БГНЕС.

Идеята на "Зеления здравословен коридор" е също да се използват и четирите малки местни находища на минерална вода, които се намират в района. Едно от тях се намира в двора на 15-о СОУ "Адам Мицкевич" в "Надежда". Там предстои да се изгради минерален басейн, който ще се ползва от учениците в школото. Обмисля се и начин в бъдеще да се използва горещата вода от извора за отопление на училището обясниха от районната администрация в „Надежда“.

Проектът предвижда и развитие на цялостна мрежа от свързани велоалеи, които ще достигат до пътните изходи в района. Те ще бъдат осветени, както и целият коридор. Ще се изгради и съпътстващата социална и спортна инфраструктура като детски и спортни площадки, предвижда се и връзка със стадион "Локомотив".

В рамките на заседанието ще бъде взето решение и дали площад да бъде именуван на първия ни демократично избран предзидент Желю Желев. Мястото се намира между улица „Московска“, Националната художествена галерия, Етнографския музей и новата сграда на Народното събрание. Предложението на съветници е именно тази зона да бъде оформена като площадно пространство и да носи името на Желев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Щерю

преди 3 години

Светът с неговите правила и закони е удобен само и единствено за богатите хора...

18

Dtrumpp

преди 3 години

Че нищо не става от вас- това е ясно!Ай сьс здраве и утре да не ревете ако поредния дрогиран мьрльо е ударил 10 коли или има нарязани гуми в младост- още да ги режат даже..

17

Dtrumpp

преди 3 години

Потвьрждаваш казаното от мен- да не си балама да плащаш, демек авантаджия и другите да страдат от такива като тебЗатова твоята кола да се вдигне да ти дойде акьла в топка кьде да я паркираш- ако нямаш пари за паркинг- марш на метрото и бачкай повече

fallback