Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Кой е виновен за смъртта на детето в София и ще има ли поемане на отговорност, коментира специалист.

"Подобно престъпление не се доказва лесно, това е изключително трудно и доста експертно. Стана ясно, че институците не искат да поемат отговорност, че си прехвърлят топката. Това няма значение, важно е самото разследване и самото досъдебно производство." Това коментира пред БНТ адвокат Димитър Марковски по повод фаталния инцидент, при който момче загина след токов удар в центъра на София.Той обясни, че трябва да се реши това юридическо уравнение и отговорни фактически има.

Oще по темата

"Отговорни във всички случаи има, защото преминаването на този проводник е свързано със спазването на редица законови и нормативни актове. Няма как този кабел ей така, отникъде да стои в тази шахта, смята адвокат Марковски.

Той обясни, че е неограничен кръгът и броят на лицата, от които може да се търси отговорност.По думите му, изпълнението на един проект, свързан с енергийно захранване на един обект си има строги изисквания и правила. Това не е случаен кабел, тъй като енергопреносната мрежа в столицата ни, начинът на преминаване на проводниците е регламентиран. Въпрос на техническа експертиза е да се установи дали изолацията на този кабел се е оголила или има неправилно захранване. В хода на досъдебното производство ще се изясни кой е допуснал този кабел да стои в тази шахта.

Според него, отговорността може да е конкретна, защото има конкретна жертва, а това, че са поставени хиляди граждани под опасност, може да се тълкува в хода на делото след като се установи кои са отговорно-виновните лица.

"Достъпът до тези съоръжения е строго ограничен. Малко хора имат достъп за шахти с проводници. Ако се установи, че тези съоръжения са част от енергопреносната мрежа в града ни, която до голяма част е собственост на Енергоразпространителното дружество. То може да позволи да се ползва от други дружества, но това става по предвидения в закона ред".

Роднините трябва да получат справедливост, трябва да се търси наказателна отговорност. Недопустимо е в 21 век в центъра на София да загиват деца заради шахта под напрежение, категоричен е адвокатът. - "Важно е човекът, който бъде изправен пред съда, но става въпрос за непредпазливо престъпление. За такова престъпление може да се получи ефективно наказание в размер на 4-5-6 години.", допълни Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 3 години

Не мога да повярвам, че не могат да установят собствеността на кабел, който излиза от шахта и влиза в търговски обект. Кое точно му е сложното да проследиш кабела, да видиш къде влиза, да намериш собственика на павилиона, да провериш има ли партида в ЧЕЗ или не, и след това да да викнеш всички в районното и да ги биеш докато не си признаят кой е извършил ремонта, кой го е поръчал, кой го е одобрил и дали такъв тип захранване по парапета е одобрен от някой в ЧЕЗ и в Общината. И после - съд

32

Йосиф

преди 3 години

Не вярвайки на Адв. Димитър Марковски и Адв. Марин Марковски те са банда шарлатани и лъжци навсякъде коментират всичко без да знаят каква е обективната истина За тях е важно да излъжат хората. Хората да си мислят че това е истината.

31

софиянец

преди 3 години

Проблемът явно не е в шахтата и рамката! Някъде другаде е пипнало момчето ,щом е видяло жица! Нали са тръгнали с баща си ,да изкарат някой лев,според него!

fallback