Снимка: БГНЕС

Кризата, породена от пандемията от коронавирус, не се отразява сериозно на пазара на жилища под наем в София. Търсенето е голямо, което предопределя и стабилните цени. Двустайните апартаменти вървят от 250 евро до 400 евро, а тристайните между 400 и 550 евро, съобщава "Труд".

Какво е новото?

Много от собствениците на жилища в София вече излязоха от пазара на краткосрочни наеми - за отдаване на туристи чрез платформи като Booking и Аirbnb и се включиха на пазара на дългосрочните наеми. Туризмът отчита сериозен спад заради ограниченията, намаляха и приходите.

В момента липсват индикации за промени на наемите. Брокерите считат, че нивата им ще останат без съществени промени през следващите месеци. По-видими изменения може да настъпят в други направления на пазара на имоти като поведението на купувачите, което ще става все по-сложно и многопластово. Очакванията се те да бъдат все по-взискателни при избора си на жилище.

"Трудните икономически времена, които ни предстоят, заедно със спада на възрастовата граница на купувачите, ще направят процеса по сключване на сделка по-бавен и предизвикателен. Младите купувачи ще искат не просто двустаен апартамент с южно изложение. Те ще имат поредица от специфични изисквания, поведението им ще бъде трудно за прогнозиране. От ключово значение ще бъде посредниците да бъдат гъвкави, да изпробват алтернативни подходи към клиентите и да познават много добре поведението и вкусовете им. Предстои да видим осъвременяване на пазара на жилища с акцент върху силно индивидуализиране на тенденциите", казва брокерът Люба Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase