Снимка: Facebook
fallback

Двама бездомни в София бяха настанени в кризисен център, след като омбудсманът Диана Ковачева се самосезира след публикация в социалните мрежи за пребита бездомна жена и бездомен глух мъж. Помагал им е трети бездомен.

Tова е история за оцеляването и за хора, готови да разделят залъка си с другия. Петър и Сезгин - той е глух, а тя - обездвижена. И двамата - бездомни. Оцеляват заедно. Преди Петър е бил сервитьор и барман. Съдбата си определят като изпитание.  

"Когато трябваше на 60 години да се пенсионирам, парламентът, депутатите гласуваха закон на 65 г. - мъжете, на 63 г. - жените. Така аз влязох в това нещо и не успях да се пенсионирам. Догодина ще ме пенсионират", разказа Петър пред Bulgaria ON AIR.

Сезгин е обездвижена още от август, когато я пребиват. Преди дни обаче удря главата си и състоянието ѝ става още по-тежко. Така Петър започва да се бори сам за оцеляването и на двамата. Тогава на помощ им се притичва Галин. Той също е бездомен. За разлика от тях обаче е в добро здраве и се оправя по-лесно. Когато вижда колко са безпомощни, решава да споделя просията си с тях.

"Всяка вечер им нося храна, одеялата аз им купувам, обувките, които носят, аз съм ги купувал от втората употреба. Всяка сутрин чай им взимам. Знам какво е на улицата в тези студове. Бил съм на улицата и си казах: "Ще им помогна", категоричен е Галин.

Освен храна, той започва да търси и място за настаняване за Сезгин и Петър. Търси помощ в Столичната община, Община "Средец", обръща се и към социалните, но без успех - институциите не чуват молбите му.

Тогава моли непознат да разкаже за двамата бездомни във Facebook. Само за 3 часа след качването на публикацията, историята им трогна хиляди. Стигна и до омбудсмана.

 

Ъпдейт 15ч.50м. Голяма сила сте, благодаря на всички които взеха отношение и споделиха поста! На терен дойдоха...

Публикувахте от Martin Vlaykov в Сряда, 13 януари 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Е какво да кажа

преди 3 години

Браво и на младото момче - ето, че и сред си ганите има много свестни, както много пъти съм казвал ! Бог да благослови такива хора, които безкористно помагат на други в тежко положение, независимо от расата или етноса им !

16

ikar

преди 3 години

До 36060Общината е много далече от мястото - намира се на една пряка - и затова не са могли да видят хората.

15

До 14

преди 3 години

А дали не са изпаднали, защото са алкохолици? Кой знае.

fallback