Снимка: БГНЕС

Сдружението на ски училищата на Витоша внесе искане до министъра на околната среда и водите за промяна на плана за управление на парк "Витоша".

В него се подчертава, че едно по едно съоръженията на Витоша излизат от строя, защото са остарели и амортизирани. От сдружението очакват "Витоша ски, собственик на лифтовете и съоръженията, да удържи на думата си за цялостната им реконструкция.

От сдружението настояват Режим 144, който сега гласи "Не се допуска промяна на предназначението на земите и горите от горския фонд и строителството в тях, с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническата инфраструктура" да придобие следната редакция: "Не се допуска промяна на предназначението на земите и горите от горския фонд и строителството в тях, с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническата инфраструктура и за извършване на реконструкция на съществуващите лифтове и влекове".

"От години ние изпитваме затруднения, свързани с нашата работа. Едно по едно съоръженията на територията на ПП „Витоша“ излизат от строя, защото са морално и физически амортизирани. И все по-малко остават местата на Витоша, където може да се извършва нормално обучение и тренировъчен процес", пише в искането на "Витошки ски и сноуборд училища".

Според цялостния план за управление на Парка, на Витоша не могат да бъдат изграждани нови трасета заради специфичния статут на защитена територия. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обеща преди последните избори, че ще възстанови Драгалевския и Княжевския лифт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase