Снимка: БГНЕС
fallback
Търговските обекти в София ще бъдат освободени от такса за поставяне на маси и столове на открито. Мярката ще е в сила два месеца. Предстои да бъде одобрена от Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък, съобщава Монитор.
 
Причината за освобождаването от такса е свързана с второто затваряне на заведанията от началото на пандемията през март. Общинарите предлагат търговските обекти да не дължат пари от 1 декември 2020 г. до 31 януари 2021 г. за подвижни съоржения, които разполагат на открито. За фирмите и обектите, които вече са заплатили таксата, парите ще се броят за следващи периоди на работа.
 
Това е поредната мярка, която кметсвото предприема в помощ на бизнеса в града. През ноември за втори път СОС реши наемателите на общински терени, които не работят заради коронакризата, да не плащат наеми. Търговците на нежилищни имоти не дължат наем за срока, в който са преустановили своята дейност, но не по-дълго от периода 15 юли 2020 г. – 31 декември 2021 г. Облекчение е предвидено и за наемателите, които са работили, но са загубили значителна част от оборота си. При спад от 20 до 50% от оборота за съответния месец от периода на противоепидемичните мерки, отстъпката е в размер на 20%. При спад над 50% отстъпката е половината от наема.
 
В четвъртък се очаква общинарите да приемат и друга мярка за облекчение на фирмите, които са пострадали от коронакризата. Те ще разгледат предложението на собствениците на малките хотели, хостели и стаи под наем да плащат десет пъти по-малък данък през 2021 г.  В момента по закон размерът на патентния данък е от 25 до 250 лв. за местата за настаняване с не повече от 20 стаи и са категоризирани с една или две звезди, а общинските съвети решават каква ставка да прилагат. За София тя е максималната от 250 лв. Сега обаче общинарите предлагат да се плаща 25 лв. на стая. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 3 години

То пък през зимата хората се изтепват за място кой да седи на вън за да бере студ наволя :)))

10

ем тъй то

преди 3 години

В гърция що няма такива неща за БРАНША? Щот а е ревнал кожодера а са му изгорили таверната още докато дава интервю в телевизията. В германия що няма подобни облекчение - не ти харесва - търси си друга работа. Това е. А тук - ще раздаваме пари на ляво и дясно, ще намаляме данъци, такси, ДДС-та... и всичко да им е без пари - тия пак ще ревът че нямат. На алчния окото никога не се насища, тъй да знаете...

9

ем тъй то

преди 3 години

Вие за ко мислите че али селски бег-ов, реве нон стоп? Майката не храни бебето, докато то не заплаче и почне да си иска. И тук е така. Тарзан орева орталъка, затова има всякакви облекчения за тях. Аз лично бих го пратил в джунглата - там работа колкот искаш има, ама тарзан знае много неща и за да мълчи - ще му се дава. Той и за тва реве мауглито, щот знае че ще му се даде...А вие бачкайте тихо, мирно и кротко, с наведени глави. трайте си. То за тва сме на това дередже, щот всеки си трай.

fallback