Снимка: БГНЕС

Няма да се стигне до спиране на парното и топлата вода, смята Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

"Няма такъв вариант посред зима да се случи. Услугата топлинна енергия няма как да бъде прекратена", каза Иванов.

Върховният административен съд обяви за незаконно увеличението на цените на парното и тока от пролетта на 2017 година, а омбудсманът Диана Ковачева поиска от енергийния регулатор да намали цената на парното и топлата вода от 1 януари.

Недоверието към системата е много по-пагубно от усилията на администрацията да демонстрира желание клиентите да не бъдат натоварвани с излишни разходи, без да имат яснота дали тези разходи са адекватни на услугата, смята Антон Иванов.

"Повтаряме едни и същи грешки. Най-важното за мен е, че е загубено доверието – между клиент и доставчик, между потребител и регулатор и след като няма доверие, в условия, в които е невъзможно практически да се определи точна цена за отделен месец, всички обяснения и доводи губят тежест", посочи експертът пред БНР.

Точната цена е ключова. На месечна база може да се определя разумна и коректна цена на топлинната енергия, без това да натоварва системата, категоричен е той. Но във всички случаи ще има отклонения, които се изравняват на годишна база.

Досега не е намерен моделът, по който да се предложат варианти на клиентите. Те винаги са застопорени във възможността или да се откажат от "Топлофикация", или да ползват услугите й при условия, които очевидно не могат да вдъхнат доверие, че цената, която плащат, съответства на самата услуга, допълни Иванов.

Законът е предвидил възможност за текущо шестмесечно изменение на цените, но сме много близо до края на този шестмесечен период, поясни той. "И връщайки се към решението на съда, очевидно не може да се приложи законовата процедура за обявяване на обсъждане и въвеждане на нови цени, така че сме изпуснали срока, в който това може да стане", допълни Иванов.

По думите му виждаме верига от държавни дружества и държавни институции, които с години не могат да намерят формата на доброто управление.

"Докато "Топлофикация - София" продължава по същия модел да администрира, а не да предоставя услуга, не виждам начин тя да бъде променена в по-добро за гражданите. Услугата централизирано топлоснабдяване е по-ефективна и по-ефикасна за град като София. За съжаление обаче моделът, по който се прилага при нас, я изкривява до степен, при която гражданите най-накрая ще предпочетат нещо по-скъпо и по-неефективно, само и само да се разделят с един лош модел на управление, каза той.

Иванов обаче посочи, че ако нямаме идея какво искаме да постигнем, и към "Гражданска защита" да прехвърлим дружеството, ефектът ще е същият.

Коментари Напиши коментар

13

1-n

преди 4 месеца

бърз фалит за тези нагли крадци

12

КВА "ТОЧНА ЦЕНА

преди 4 месеца

ДОКАТО НЕ СЕ РАЗТУРИ ТОЯ МОНОПОЛ -"ТОПЛОФИКАЦИЯ" И ТАЗИ ФИРМА НЕ БЪДЕ ОТПИСАНА ОТ ПАРТИЙНИТЕ РЕГИСТРИ ЗА ДОТАЦИИ НА РАЗЛИЧНИ ПАРТИИ---ВИНАГИ ЩЕ ОГРАБВА И ЛЪЖЕ КЛИЕНТИТЕ СИ !

НЕ ВИ ЛИ Е ЯСНО---ЧЕ ВСИЧКИ ФАКТУРИ СА НАПИСАНИ ТАКА , ЧЕ ДА ЗАБЪРКВАТ И ЗАБЛУЖДАВАТ КЛИЕНТА , САМО И САМО ЗА ДА ПОКРИВАТ ЗАГУБИТЕ ОТ ДЕЙНОСТТА ФИРМАТА!

11

Анонимен

преди 4 месеца

До Бойко Менгеле
Реално са останали само тези, качени от verified потребители. Оплаквания за насилие, снимане без съгласие и тн. От 13 мил останаха 3