Снимка: БГНЕС
fallback
Книжният пазар на площад "Славейков" ще бъде възстановен. Това става ясно от доклад на главния архитект Здравко Здравков за общата схема за поставяне на преместваеми обекти на площада, приет от икономическата комисия в Столичния общински съвет, пише "Монитор". Схемата е изработена от общинското дружество "Пазари Запад".
 
Пазарът за книги беше премахнат при започването на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" през 2018 г. Реконструкцията на централната улица официално приключи през май миналата година. Книгите така и не бяха върнати. В момента на площада има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.
 
В доклада не се посочва конректен срок кога ще се върнат книгите на площада. Тепърва ще се обмисля и вида на павилионите и масите, както и тяхната бройка.
 
"Пазарът е част от културното пространство и облика на столицата и, за да се продължи традицията, в проекта за възстановяване на централната градска част са предвидени покрития за временните обекти. Те са съобразени с новата визия на пространството след направения ремонт. На преместваемите съоръжения ще бъдат продавани печатни издания и художествени произведения в рамките на поставените перголи", се посочва в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

До Иван

преди 3 години

"Продавачите бяха услужливи, взимаха поръчки и намираха неща, които не се намираха под път и над път.">>>Това не е основаните сергиите да са на площада, който до преди те да го завземат, беше неофициалния център на София. Макдоналдс до киното го откриха през декември 1995 година, но не помня тогава да имаше сергии за книги там. Мисля, че бяха на друго място и като ги изгониха се прехвърлиха на площад Славейков.

47

Иван

преди 3 години

До Стар СофиянецСъвсем го изкарахте като битака площад Славейков, а просто си беше пазар за книги. Имаше голям избор на едно място. Продавачите бяха услужливи, взимаха поръчки и намираха неща, които не се намираха под път и над път. Наприме помня, че за Билбо Бегинс или до там и обратно успяха да намерят изданието от 75-та, защото от близо 20 години не беше в печат и го нямаше никъде, чак години след това го преиздадоха. Същото важи и за куп други книги, които нямаше да мога да съм прочел

46

Иван

преди 3 години

До Стар СофиянецТова въобще не е вярно. Макдоналдс отвори на Славейков 95-та и книжният пазар от отдавна го имаше. Аз до 98-*** година (което е преди 22 г.) живеех до операта и ходех за книги с родителите ми всяка седмица от години. И не мога да разбера за каква ориенталщна става въпрос като говорим за пазар на книги. При положение, че винаги имаше хора, то очевидно е нещо в полза на обществото. За какво си мислиш всяка година на панаира в книгата в НДК също е пълно - отстъпките ги има и онлайн

fallback