Снимка: БГНЕС
fallback

Десетки представители на арменската общност в България протестират пред посолството на Азербайджан в София.

На мирната демонстрация протестиращите се обявиха против кръвопролитията в Нагорни Карабах и срещу - "агресорската политика на Баку“ в сепаратисткия регион, който се намира в Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

Двама от протестиращите пред посолството на Азербайджан в София коментираха: "След 11 дена бойни действия и няколко много страшни нападения над мирни жители, разбити църкви, много разбити къщи, множество цивилни жертви,  всички ние казваме само едно, редно е светът да спази своята дума и да признае независимостта на Карабах".

"Казвам се Айтор Ацинян. Тука от всички точки на България, от цяла България са събрани арменци с една единствена цел да поддържат нашата родина и да покажем, че сме истински патриоти, да покажем на нашите войници, които в момента отдават живота си на границата, че сме заедно с тях, че правим всичко възможно, макар и в чужбина, да им помогнем с каквото можем".

От посолството на Азербайджан изпратиха изявление относно протеста.

Оттам определиха акцията "като постановка на арменското посолство в България" и че "българските граждани от арменски произход са използвани като инструмент срещу трета държава в интерес на Армения".

"Общоприет е фактът, че представителите на арменската общност в България се отличават на Балканите с агресията си. Продължаващата агресия срещу посолството го доказва още веднъж. Известно е, че паметникът на "арменските герои", проляли кръвта на хиляди азербайджанци, е издигнат в различни региони на България, включително във варненския квартал "Галата", а в София има плоча. Днес арменската общност в България използва всяка възможност не само да идеализира онези, които се ръководят от теорията за фашизма и нацизма, но и широко ги популяризира", се твърди в иязвлението.

В изявлението се твърди още, че Армения е окупатор, агресор в Нагорни Карабах, а "акцията пред посолството се основава на сблъсъка между Кръста и Полумесеца".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Българи

преди 3 години

Арменците са прави- анадолски присвоисти и потурчени хазари нямат място в древната им земя!

34

Анонимен

преди 3 години

православен християнин вярващ хубаво говорите за причастие и подкрепа но извинявай след тая резня някой ако си мислил за капитулация не в ред само фашизма го е правил това

33

!?

преди 3 години

До сега не съм прочел новина какво е казал Бойко и правителството по въпроса.

fallback