Снимка: БГНЕС

Колите в две зони в центъра на София ще се движат с максимум до 30 км в час, предвижда проект на Столичната община за обособяването на “успокоена зона” или "зона 30".

"Въвеждането на успокоена зона се планира за по-широкия център и вече е готов проектът за една част от него. Става дума за две зони между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев" и "Витоша", а другото каре е между бул. “Христо Ботев”, ул. “Алабин”, бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев".

Разчитаме, че водачите ще бъдат съвестни и ще се съобразяват с ограниченията, обяви зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев, цитиран от "24 часа".

По думите на Кръстев това ще бъде в полза на велосипедистите, които ще бъдат своеобразни контрольори за спазването на това ограничение.

Готови са и проектите за няколко нови велоалеи. Такава се предвижда по бул. "Ал. Пушкин" с начало от бул. "Цар Борис III" и край при бул. "България". Проект има и за продължението на велоалеята по бул. "Дондуков" - от ул. "Кракра" до моста "Чавдар". Пътека за велосипедисти се предвижда и по бул. “Скобелев” - от “Петте кьошета” до “Руски паметник”, както и от бул. “Витоша” до бул. “Пенчо Славейков”.

 

Коментари Напиши коментар

93

Анонимен

преди 1 месец

До sss

Българите имат самода винят откачения си нманталитет за това. Живея в Копенхаген от 12 години и само дава пъти съм видял, хора да си "изшиват" в парковете. Познай, какви бяха по народност! В България е някаква лудост - колелото го имат за спортен мотор, а пътя за писта! Върти вече, каот ненормален, ще му изкочи сърцето, ама върти с 50 км в час между хората.

92

Анонимен

преди 1 месец

Поредната простотия...

91

Joko

преди 1 месец

Тази хубава мярка със сигуност е измислена и предложена от общинари, които до скоро са били обути в опинци и са яздили катъри !