Снимка: БГНЕС
fallback

Разнопосочни са мненията "За" и "против" улица "Съборна" в центъра на София да стане пешеходна. "Решението улицата да бъде пешеходна беше взето с мнозинство в Общинския съвет от всички без Патриоти за София", заяви в Сутрешния блок на БНТ общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София".

Той поясни, че това е проект, заложен във всички стратегически документи на общината, касаещи развитието на София като един устойчив град с фокус върху хората, а не само върху автомобилите.

Тази малка улица е важна за една свързана мрежа пешеходни зони в столицата, тъй като тя свързва градската градина с Народния театър и съществуващата пешеходна зона по бул. "Витоша". Сега входът към градината е свободен от коли.

Oще по темата

"Тук е реализирана най-широката пешеходна пътека в България, която гарантира много по-голяма безопасност и по-голяма достъпност на всички, които желаят да се разходят", подчерта Борис Бонев. Тя винаги е била с преимуществено пешеходен трафик.

Две от трите части на улицата са изцяло пешеходни, в средната, където има концентрация на търговски обекти, се позволява движение в една посока и има места за паркиране. Проблемът е, че при наличие на решение на Общинския съвет, което не е изпълнено докрай от ресорния зам.-кмет по транспорта. Предстои поставянето на пейки и дребни ремонти, не са премахнати колчетата в горния край, за да придобие улицата по-нормален вид.

Има две групи протестиращи срещу решението за пешеходна зона - едните са от търговските обекти на улицата, чиито клиенти няма къде да паркират, втората група протестиращи са живущите в района заради паркирането.

Приоритет на големите градове е специалното внимание за възможностите за основно пешеходно придвижване в централните градски части, така е и в София, това е процес, подчерта общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

"За нас е изключително важен този диалог с хората и той ще продължи, за да намерим баланса и това решение, което до голяма степен би удовлетворило на този етап всички въвлечени в този процес - части от града да бъдат трансформирани по този начин", заяви Зарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

До 30

преди 3 години

Тази сграда певицата я даде под наем на една банка за много милиони месечно благодарение на това, че пееше за СДС. После тази банка фалира.

23

Анонимен

преди 3 години

Там е пълно с реститутки и на практика други почти няма, освен в сградите построени след 1944 година, но и там са реститутките. Реално пешеходните зони в София се правят на парче, без капка мисъл. На Съборна тротоарите да много широки, но мутрите от градска мобилност така сложиха паркоместата, че намалиха ширината на тротоарите и затапиха преминаването от Съборна към градината пред Народния театър, оставяйки една тясна пешеходна пътека от едната страна, т.е. има място за групи туристи и за коли

22

Анонимен

преди 3 години

Ако ще се правят така пешеходните зони, без да се мисли, тогава да направят почти цялата стара София пешеходна започвайки от Орлов мост, Евлоги Георгиев, Пенчо Славейков, Пирогов, Руски паметник, Христо Ботев, Сливница, Сточна гара, Данаил Николаев и пак Евлоги Георгиев и всичко между тях пешеходна зона.

fallback