Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

1750 места в обновени и нови детски градини в София ще бъдат разкрити до края на годината. Това става ясно от отговор на кмета на града Йорданка Фандъкова на питане на общински съветник, съобщи "Монитор".

Oще по темата
Новите места ще бъдат в забавачки в районите "Нови Искър", "Красно село", "Искър", "Люлин", "Илинден", "Лозенец", "Изгрев", "Кремиковци" и "Триадица", чието обновяване според договорите трябва да приключи до края на 2020 г.

В момента общината изгражда общо 12 сгради на детски градини. Предстои да започне строителство на още 4 сгради – на две нови ясли, едно разширение за яслена група в „Кремиковци“ и преустройство на сграда в „Триадица“ за две нови групи. Догодина се очаква и квартал "Манастирски ливади" да се сдобие с първа детска градина.

След четирите класирания за предстоящата учебна година аут от забавачките останаха над 6000 деца.

"След приключване на четвърто генерално класиране за прием на деца в общинските детски градини и подготвителните групи, от директорите ще бъде изискана информация за броя на незаетите места за деца със хронични заболявания и деца със специални образователни потребности. След обобщаването й незаетите места ще бъдат обявени за прием по общия ред в края на август", се посочва в отговора на Фандъкова.

В края на юли правителството отпусна 50 млн. лева на Столичната община за строителство, обзавеждане и оборудване на детски градини и детски ясли, както и за отчуждаване и изкупуване на терени и имоти за нуждите от нови места в детските заведения на територията на общината. Веднага след това Фандъкова възложи на районните кметове да ускорят работата по намирането на подходящи терени за изграждане на забавачки.

По данни на "Московска" 33 за последните 10 години са построени над 100 нови сгради на детски градини, с които са се осигурили над 16 000 допълнителни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

???

преди 3 години

През 1972-1989 година имаше 150-160 хиляди места в детските ясли и градини в София. Сега колко са? Може би са 20 или 30 хиляди

12

Анонимен

преди 3 години

По груби сметки сега 10922в София местата в общинските детски ясли и градини са около 4 пъти по-малко в сравнение с 1989 година.

11

парадокси

преди 3 години

Внукът ми е аут от детската градина, в която е ходила майка му! Това е недостатък на системата. От 50 години живеем на този адрес!

fallback