Снимка: Музей "Земята и хората"
fallback

На 6 август Националният музей "Земята и хората" експонира "Камъкът от Хирошима" за отбелязване на 75 годишнината от атомната бомбардировка над японския град Хирошима, съобщават от музея.

Oще по темата
Камъкът с барелеф на японската богиня на милосърдието – Канон е веществен и символичен знак на състрадание и съпричастност към жертвите на трагедията. Гранитният къс е част от уличната настилка в гр. Хирошима, който през 1945 г. е бил разположен в близост до епицентъра на атомния взрив.

Сто осемдесет и осем подобни къса са демонтирани и са изпратени до лидерите на 188 страни в света през 1991 г., по инициатива на международната асоциация "Камък за мир". По инициатива на президента на Република България през 1997 г. в НМ "Земята и хората" е предаден един от тези късове, с ангажимент - "Денят на милосърдието" да бъде отбелязван по подходящ начин.

Ежегодното отбелязване на събитията е израз на почит и съпричастност пред многобройните жертви, борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

На 6 август (четвъртък) от 10.00 до 18.00 часа в зала "Гигантски кристали" на музея всички желаещи ще могат да поднесат цветя пред „Камъка от Хирошима“ и да напишат личните си послания за мир върху специална бланка. Ще бъде експонирана постерна изложба посветена на годишнината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

13 до 14

преди 3 години

До АмериканВековната злоба на робът...И завист.---------...на робА, !А завист за какво? Живял съм отвъд Атлантика и можех да съм един от тях, но не ми харесват- прости, ограничени, материални! А и съм се клел на България!

15

Анонимен

преди 3 години

До АмериканЕдно време от американ шиеха долни ***. Кое не е вярно, туй за бомбардировките ли? На тези никога не им е бомбардиран град! Имат само един Пърл Харбър, за бомбардировката на който Рузвелт е научил, но не е предупредил. С цел да се накървави и да се нахъсат американците против Япония! Подлец, казано по-просто!

14

Американ

преди 3 години

Който е живял в Азия знае как са мразени японците там, особено от по-старото поколение. Там никой не им съчувства за бомбардировките, а направо си ги считат за справедливо възмездие.

fallback