Общ преглед

Преди 74 години Хирошима става първия град, който е атакуван с атомна бомба. В 8:15 часа сутринта за първи път в историята на човечеството атомна бомба е използвана срещу цивилни.

На 200 метра от взрива е мостът Айои, първоначалната цел на американските бомбардировки. Части от него днес носят послание за мир и милосърдие по света. Върху 188 парчета от моста е изобразена японската богиня на милосърдието Kannon и думите "От Хирошима".

Историята на Камъка започва само няколко дни след бомбардировката над Хирошима. Тогава без страх от все още много силната радиация, Рейкийо Умемото отишъл в града, за да се види с оцелелите си приятели. Вървял по разрушените улици на града и когато вятърът помел пепелта от пътя, му се сторило, че вижда върху гранита лицата на загиналите.

Това го впечатлило толкова силно, че когато през 1965г. настилката трябвало да бъде подменена, той откупил камъните „свидетели“ на ужаса.

Идеята му била подкрепена от хиляди жители на Хирошима. Създадена била асоциацията "Камък за мир”, но се наложило да чакат още 20 години, за да се изчисти остатъчното радиоактивно лъчение от гранита и той да може да бъде обработван.

През 1991 г. асоциацията "Камък за мир" решава да изпрати 188-те парчета от моста Айои до лидерите на света - като символ за мир и надежда не само за Япония, но и за цялото човечество.

В България "Камъкът от Хирошима" е предаден в музея "Земята и хората", където от 1997 г. насам се отдаав почит на жертвите на нападението.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар