fallback

След подадени сигнали СДВР проверява дали е проявено насилие от страна на полицията към протестиращи. На фона на това една майка разказва за сина си, който е пострадал в петък вечер. 

Юлия Педева не е знаела, че 29-годишният й син ще ходи на протест в петък вечерта. След като вижда каква е обстановката в центъра на София, започва да звъни на Димитър, но той не отговаря. След многократни обаждания, след два дни го открива в "Пирогов" - пребит.  
 
"Просто не пожелавам на никоя майка да види сина си в това състояние. Обезобразен, пребит, с огромни хематоми по лицето, с множество наранявания по тялото, охлузвания. Аз, разбира се, успях да видя само ръце и крака, но мога да си представя какво се е случило с него. В жестоко комоцио. Ужасяващото беше, че беше вързан с белезници за леглото и отстраните му седяха двама полицаи да го охраняват като най-големия престъпник на тази страна. Абсолютно нищо не помни от петък вечер, дори не помни, че е бил на протест", разказа майка на Митко пред Bulgaria ON AIR.
 
Юлия не догледала докрай кадрите, които бяха разпространени в социалните мрежи.
 
"Като майка не мога да издържа на тази болка, просто това е безобразие! Не мога да си представя в цивилизована европейска страна да се случва това нещо. Върху едно момче да скачат 5-6 здрави полицаи, да го блъскат и да го пребиват от бой, това е пред очите на всички, а какво ли се случва зад стените на прокуратурата, следствията, зад стените на ареста... Не мога и не искам да си представям", сподели още тя.
 
Версията на полицията е, че 29-годишният Димитър е арестуван на "Орлов мост" заради непристойно поведение към органите на реда и е заведен в Първо районно управление. Тече проверка и по тази версия. 
 
"Има изключително голям масив от информация, който трябва да бъде анализиран. Няма как към настоящия момент да ви кажа дали е бил бит или не е бит. Като е настанен в арестното помещение на Първо районно, има изградено видеонаблюдение. Ще бъдат снети записите, така че по категоричен и несъмнен начин ще стане ясно дали има упражняване на полицейско насилие или не", обясни директорът на СДВР Георги Хаджиев.
 
На Димитър е повдигнато обвинение за непристойно поведение и нарушаване на обществения ред. За това законът предвижда затвор до 5 години.
 
"Дали е имало вчера и онзи ден групи провокатори - да имаше, но не съумяха, за което поздравяваме огромното множество от хора, че не се поддадоха на провокация. Приоритет ни е да опазим обществения ред - хората да протестират, да си отидат след това по домовете, ако искат на другия ден пак да протестират, полицаите да опазят реда да си идат вкъщи и на другия ден пак да пазят реда", заяви зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

177

Саксофонов

преди 3 години

Най-вероятно и двете страни за виновни. И пострадалият е направил провокация, и полицаите са решили да си го изкарат на него натрупания покрай протестите стрес.

176

Маги

преди 3 години

Дадохте властта на тъмни балкански субекти и ето ви равносметката-неколцина бабаити ритат гадно и злобно повален и беззащитен младеж, а те видите ли били обидени!Срам и позор за "родната милиция" дето уж ни пази!

175

ivailo

преди 3 години

Слугинажа на ГЕрП от Днес БГ се чуди , имало ли побой над невинен човек ??? Записите не гледахте ли , мишоци ??

fallback