Йорданка Фандъкова. Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Има случаи на коронавирус в 185-та детска градина в "Дружба". Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНР. Тя уточни са заразени майка и деца.

"Веднага започнаха тестовете на персонала и на децата, които ще продължат и в понеделник. За радост няма положителни проби от персонала. Директорката е уведомила родителите. Градината ще бъде затворена утре“, съобщи Фандъкова.

„Ясно е за съжаление, че София е градът с най-много новозаразени почти всеки ден, включително и днес 28 от общо 112 души. Специалистите казват, че заразяването е от дифузен тип и не може да се локализира. Трябва по-строг контрол и да разчитаме на дисциплината на всеки от нас.

Повечето случаи за радост са или леки, или без симптоми, което позволява болниците в София да се справят с тежките случаи“, каза кметът.

Oще по темата

Целта на мерките е да може системата ни на здравеопазването да издържи, лекарите и персоналът да могат да се справят и да се опазят. Това е основната цел. Втора основна цел е да не се разпространява толкова много заразата и в същото време животът в града да продължава нормално, добави Фандъкова.

Мисля, че носенето на маски не пречи на никого да си върши работата, да се разхожда и дори да посещава културни и спортни мероприятия, добави тя.

Столичният кмет отбеляза, че протоколи се издават и на хора, които не носят маските правилно. Проверените лица са над 850, които са и предупредени устно в периода 23-26 юни. Разчитам, че в София живеят интелигентни и отговорни хора, подчерта кметът.

Притеснена съм от събирането на много хора на едно място в затворени пространства, каквито са и дискотеките. Столична община не е съгласувала провеждането на такива балове, но факт е, че заповедта на министъра позволява 50% от капацитета на заведенията да са заети. Разбирам желанието на младите хора, че искат да се забавляват, но разчитам на това, че те си дават сметка, че е опасно и за тях, повече и за техните близки, допълни още Фандъкова.

Тя отговори и на въпрос как се спазват правилата от общинските съветници. "Много е важен личният пример. Когато апелираме, трябва ние самите да спазваме правилата. Заседанията на СОС продължават да бъдат онлайн. Нямам притеснения по отношение на разпространението на заразата в сградата на общината. Разбира се, никой не е застрахован, затова се правят ежедневни дезинфекции. Продължават засилени дезинфекции в градския транспорт, така също и в детските градини", допълни още кметът на София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 3 години

Ама нали беше зор да ги отворите! Хайде сега събирате "плодовете" на maloumnite им родители, които са ги завели на детска. Такова племе сте, че по глупост не може да се сравните с никой друг.

43

Додо

преди 3 години

А нещо за София Прайд 2020 Фандъчкина казала ли е? Ще се любуват ли столичани на поредното зрелище, представено от любителите на содомията от цял свят?

42

Анонимен

преди 3 години

Фандъкова от край време знам, че е болна от рак (точно в кои органи, това вече не зная)- ако ще я проклинате - по-добре не се хабете..., не се сквернете залудо, ами просто (си я) изчакайте... Особено напоследък вече, не ни бе то кметица, не ни бе то управничка...

fallback