Снимка: БГНЕС

С близо 200 000 души е намалял броят на хората, които ползват метрото в следствие на епидемията от коронавируса. Това стана ясно от коментар на зам.-кмета на София Дончо Барбалов пред БНТ.

Той даде актуални данни, че в момента метрото се ползва от 156 000 души на ден, докато преди кризата те са били 350 000 . По време на извънредното положение пък бройката е била още по-малка-около 50 000. Сега данните показват, че пътникопотокът постепенно се възстановявал.

Иначе Барбалов поясни, че кризата се е отразила най-лошо а градския транспорт, където загубите са около 24-25 млн. лева. Третата отсечка от метрото е отложена за август не заради финансови проблеми, а по – скоро организационни, тъй като се налага у нас да дойдат чужди експерти.

Приходите в бюджета се развивали според техните очаквания. Така за май са събрали с около 4,7 млн .лева по-малко от данъци и такси. Причината е,че част от сроковете са били отложени вместо за парил за края на юни. До края на юни е срокът, в който можем да платим данък с 5% отстъпка , както и за първата вноска за таксата за отпадъци.

Някой от по-ниските приходи няма как да бъдат компенсирани – от таксите за градини и от непродажбата на карти и билети за градския транспорт.

По време на извънредното положение 350 наематели са подали заявления да не плащат наеми, а за пазарите – те са били 750.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase