Снимка: БГНЕС

Обявеното спиране на топлата вода в четири столични квартала за два месеца предизвика остра реакция от студентите. Студентски град е един от засегнатите квартали, в които се предвижда спиране на топлоподаването от 15 юни до 15 август заради реконструкции.

Още по темата
"Запознати сме, че профилактики биват извършвани ежегодно, но срокът, в който живущите нямат достъп до топлоенергия, никога не е бил по-дълъг от 14 календарни дни.

Безпрецедентната ситуация ще постави хиляди учащи (между които и семейства с деца) не просто в неприемливи условия за живот, но и би представлявала риск за тяхното здраве в условията на епидемична обстановка", пише в позицията на Националното представителство на студентските съвети, изпратено до отговорните институции.

В позицията се посочва, че формалният край на извънредното положение у нас ще настъпи на 14 юни, но опасността от зараза с коронавирус няма изцяло да премине, а поддържането на висока лична хигиена и редовното миене на ръце е един от основните фактори за предотвратяване на неговото разпространяване.

Като мотив се посочва и това, че обявеното начало за извършване на цялостна реконструкция съвпада с началото на изпитната сесия за хиляди студенти. Докато домакинствата в кв. „Витоша”, кв. „Малинова долина” и кв. „Дървеница” биха могли да разчитат на други източници на топлоенергия (напр. електрически бойлери), то живущите в общежитията в кв.”Студентски град” ще бъдат изцяло лишени от нея за целия двумесечен период, тъй като не разполагат с такива, пише в писмото.

Към момента учащите вече са инициирали подписка срещу решението за прекъсване на доставката на топлинна енергия в ”Студентски град”, но изказват и своята готовност да излязат на протест в случай, че исканията им не бъдат удовлетворени.

Те очакват рехабилитацията да бъде отложена във времето и да бъдат предприети всички необходими мерки за предотвратяване на аварии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase