Снимка: БГНЕС
Лятната сцена на НДК ще отвори врати на 1 юни и ще носи името "Платформа А6". Лятната сцена беше открита на 24 май 2019 г. и за една година се превърна в едно от емблематичните места за изкуство и култура в столицата, както и в своеобразна платформа за общуване с публиката, предаде БНР.
 
Сцената на открито, в парка зад НДК, е шанс за хората да се насладят на изкуството след извънредното положение. 
 
"Културният сектор е един от най-засегнатите и това ни поставя в една много сложна и трудна ситуация. Първата по-голяма щета е спирането на събития. От 8 март в НДК не са провеждани никакви събития. През този период трябваше да има 200 такива. Загубите са милиони. От друга страна незнанието какво ще се случи, кога и при какви условия ще се работи на пълни капацитети, ни поставя в още по-сложна ситуация", казва Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК. 
 
Той е на мнение, че тази година сцената ще е много повече. "Става дума за една мултифункционална платформа за културни събития и конгресни конферентни събития. На практика ние ще се опитаме да изнесем част от дейността си навън, адаптирайки се към новите условия и всички ограничителни мерки", допълни Велков.
 
Покритата площ, с постоянно действаща сцена е 200 кв. м. и е достатъчно голяма, , за да поеме по-голям брой артисти на сцената, с необходимата дистанция.
 
"Опитваме се да спасим част от календара ни, да привлечем нови събития и солидарно да помогнем на целия културен сектор. Естествено, ние очакваме солидарно да се помогне и на НДК", коментира той. 
 
Лятната сцена на НДК ще предложи на всички киномани възможност за лятно кино. "Вече сме в преговори с двама от организаторите на по-големите кинофестивали в България, да направят свои летни издания в това ново наше пространство. Киното на открито е и голяма емоция, възможност за общуване. Вярвам, че летните кина може да са една добра стъпка за измъкване чисто емоционално, а и за задържане на публиката", казва той.
 
Борислав Велков каца, че лятната сцена трабва да отвори на 1 юни, но ще продължи да работи по-дълго - до 1 октомври, а ако времето позволява даже повече. 
 
Според него през последните два месеца организацията на събитията от страна на партньорите на НДК е изцяло преосмислена. Ясно е само едно нещо, нищо няма да е същото. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase