Снимка: БГНЕС
850 студенти на Техническия университет в София настояват изпитите от лятната сесия да се проведат онлайн, предаде bTV. Причината е "изключително силният" страх от заразяване с коронавирус, пишат студентите в писмо, адресирано и до премиера Бойко Борисов. 
 
Студентите са подписали петиция, в която настояват изпитите им да се проведат дистанционно. 
 
"Мотивите ни са, че всички ние (приблизително 8000 студенти) ще трябва да влезем минимум 4 пъти в изпитните зали (а някои специалности дори и повече). Нещо повече - ръководството на университета предвижда присъствени форми на контролни, тестове и защити на курсови работи, с което категорично опровергава министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, че в университетите се мисли за здравето на студентите", пише в писмото. 
 
"Простата аритметика показва, че дори да бъдем разпределени в зали по 15 души, в употреба ще влязат стотици зали. Така се достига до въпроса дали ТУ-София разполага с достатъчно хигиенисти, които ще могат в един и същ момент да дезинфекцират наведнъж всички използвани помещения, за да влезе поредна група за изпит", допълват инициаторите на петицията. 
 
Студентите твърдят, че посещението на изпитните зали може да доведе до пламване на огнище в Студентски град, а оттам и в цяла София и България. 
 
"Припомняме факта, че ТУ-София проведе поредица от онлайн кандидатстудентски изпити, а сега се оказва невъзможно да изпита собствените си студенти в електронна среда. Вероятно този поведенчески дисонанс на ръководството е резултат от факта, че за кандидатстуденски изпит всеки заплаща такса, а за явяване на семестриален изпит - не", изтъкват студентите в писмото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase