Снимка: wikimapia.org
fallback

Един от символите на недовършените мащабни социалистически проекти най-накрая ще отиде в историята.

Високата част на недостроената сграда на ИПК „Родина“ на „Цариградско шосе” в София ще бъде взривена в неделя, 25 април.

Контролираният взрив ще бъде между 9,30 и 10,00 ч.,съобщиха от фирмата „Изток Плаза“.

За целта час по-рано движението по основния столичен булевард ще бъде спряно и пренасочено.

За контролирания взрив и организацията по провеждането му са издадени всички необходими разрешителни.

На място ще има пожарни и линейки.

Теренът с емблематичната недостроена сграда е около 60 декара и е собственост на фирмата „Изток Плаза“ на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма“.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецезират инвестиционните намерения.

Историята на недостроената сграда започва преди повече от 40 години. През 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти начело с редакцията на официоза на комунистическата партия "Работническо дело".

Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн.

Строителството започва през 1982 г., а пет години по-късно печатницата е завършена. Тя е разположена на терен от близо 40 дка площ. В края на 1989 г. настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на груб строеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Амаркорд

преди 4 години

Имаше и някакъв приватизационен фонд, който уж щял да инвестира в "Родина". Накрая инвестираха в разкулачването на готовата сграда. 91-а година високите тела бяха заети от IT стартъпи, а печатницата бълваше тонове вестници всяка сутрин.

61

Лея

преди 4 години

Викнете го Бакъра да я взривява, тъкмо да се посмеем както с мавзолея.

60

Не е

преди 4 години

...страшно за остъклените фасади на сградите, защото те задължително се отварят. Разбира се след взрива трябва веднага прозорците да се затворят. Предвид съпътстващата пушилка. Никакъв проблем няма да има със събарянето на конструкцията. Все пак, това не са два метра дебелите стени на мавзолея на мумията.

fallback