Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Масови проверки ще бъдат извършени в „магазините за левче“ в София, съобщават пресслужбата на ДАМТН.

Още по темата

На територията на столицата ще се проверяват нискобюджетни търговски обекти, познати повече като „магазин за един лев“ и подобни, като малки квартални железарии и т.н. Проверката ще обхваща периода от началото на въвеждане на извънредно положение до неговата отмяна.

Задължение на инспекторите от ДАМТН е да проверяват какви разрешителни имат за продажбата на предпазни маски, очила за индивидуална защита и предпазни ръкавици и други стоки.

За целта инспекторите ще следят за нанесена маркировка за съответствие СЕ; задължителните пиктограми и маркировки според изискванията за конкретния вид ЛПС, които трябва да са трайно нанесени върху ЛПС в съответствие с приложимите за тях хармонизирани стандарти; инструкция за употреба на български език, от производителя, в която да е описан ясно рисът, от който продуктът защитава ползвателя; нанесени наименование и адрес на производител и вносител; декларация за съответствие, която да е достъпна за потребителя. Това означава тя да придружава продуктът или в инструкцията за употреба да е обявен линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

При установени нарушения ще бъдат предприети съответстващите по закон административно наказателни действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase