Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg
fallback

В последните 2 седмици много хора останаха вкъщи, изпълнявайки ограничителните мерки срещу коронавируса.

Столичният кмет се обърна към столичани с призив да отложат ремонтите и купоните за след изтичането на мерките за извънредното положение.

Тя отбелязва, че с въведените мерки домовете ни вече съчетават много функции. Живеем, учим, тренираме, готвим в едни и същи четири стени.

"омовете ни станаха работни офиси, класни стаи, занимални, спортни зали, библиотеки, включително кухни на мастър-шефове, сцени на „България търси талант“ и строителни площадки на майстори, решили, че сега му е времето на ремонта, планиран за лятото", отбелязва столичният кмет.

"И всичко това се събира в един блок, стена до стена, на няколко квадратни метра разстояние, по едно и също време. Така, може би парадоксално, но физическата дистанция, която трябва да пазим, направи нас, хората, които живеем в жилищни блокове, още по-близки", пише още Фандъкова.

Тя посочва, че е получила десетки сигнали за шум от домашни ремонти и семейни купони, които пречат на съседите да вършат своите задачи.

Забраните за определени часове са ясни, полицията може да ги контролира и налага санкции. Но освен наредби има и разбиране, което да проявяваме, призовава още Фандъкова.

Тя обяснява, че е невъзможно да издаде заповед за забрана на всички домашни ремонти и шумни дейности в дома.

"Затова моят призив към всеки, който е решил, че ремонтът е неотложен, да подходи с разбиране и да намери начин да говори със своите съседи. Етажните собствености могат и да приемат правилото, че за времето на извънредното положение, ремонти не могат да се правят. Има варианти, но за всички тях е нужно да си говорим и да стъпваме в обувките на другите", пише Фандъкова.

Тя припомня, че всички ние стоим у дома и пазим дистанция, за да пазим здравето на родителите и децата си, на приятелите и колегите, на съседите и непознатите.

Нека, докато пазим живота, да си опазим и нервите, призовава Йорданка Фандъкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Софиянец

преди 4 години

То тия ремонти край нямат. В един блок с три апартамента на етаж и осем етажа, все ще се намери някой да ремонтира и да включи кангото. Един спре, друг почне и така по домовете е вечна строителна площадка. И не е само сега проблема. Във всеки блок има хора, които работят от вкъщи по принцип, има възрастни, малки деца и болни на легло хора. Така че шумните ремонти следва да са само през лятото от май до септември и само в работни дни. Така поне 7 месеца в годината ще може да живеем нормално.

63

рускиня до 65

преди 4 години

Подкрепям, - прах, мърсотия - всичко това се разнася ат вятъра, причиняя резпираторни проблеми. От община ме обещяли миналата година че ще измият квартални улици в Надежда , ама още не им стегна времето

62

Анонимен

преди 4 години

А аз не моля, а настоявам графиня Картофелия де ла Белчин, вместо да се чуди как да цъфне по телевизора, да вземе да си организира лилавия електорат и да почистат, измият и дезинфекцират абсолютно всички улици! Сега нямя кай да пречи по улиците!

fallback