Снимка: БГНЕС

Свободните места в детските градини и яслите в София за новата учебна 2020/2021 година са публикувани на страниците на детските заведения и училищата, съобщиха от Столичната община. Информацията за местата е достъпна и на информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата.

Списъците с чакащите деца за първото класиране с прием от месец септември (деца, родени през 2018 и 2019 г. за СДЯ; деца, родени през 2017, 2018 и 2019 г. за детските градини; деца, родени през 2014 и 2015 г. за подготвителните групи в училищата) се разделят на чакащи по социални критерии и чакащи по общи критерии. На първото класиране с предимство по социални критерии могат да бъдат класирани не повече от 30% деца от общия брой обявени свободни места по общ ред.

Броят на свободните места се различава от броя на наличните места, защото през септември ще се прехвърлят деца в същите възрастови групи, които вече са записани и посещават детското заведение/училището, отчитат от общината.

Децата, родени през 2017 г. в яслените групи в детските градини се прехвърлят автоматично към 1-ва градинска група от м. септември. Има и деца, които са били приети в групите с текущ прием. Те също остават с набора си от септември.

Допълнителни свободни места при разширяване на детските заведения или строеж на нови ще бъдат обявявани след приключване на довършителните работи. При строеж на нови детски градини, ясли или разширения към съществуващи, родителите на всички деца, кандидатстващи в същия административен район ще бъдат уведомявани своевременно.

От днес родителите имат на разположение около два месеца до датата на първото класиране за новата учебна 2020/2021 г., през които може свободно да добавят, премахват или пренареждат кандидатурите си.

Датата и часа на заявяване на кандидатурите не носи предимство при приема, припомнят от Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase