Снимка: БГНЕС

Очакваме решението на националния щаб, който в момента заседава, но вероятно грипната ваканция в София ще бъде удължена до 15 март включително. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова след заседание на оперативния щаб в града, след като снощи стана ясно, че вече и в столицата има два случая на коронавирус.

Вероятно режимът в детските градини няма да бъде променен и те ще останат отворени, но при засилен филтър - сутрин децата ще бъдат преглеждани от медицинско лице.

Още по темата
"Обръщам се към софиянци - запазете спокойствие и бъдете много отговорни. От отговорното поведение на всеки от нас в момента зависи да се ограничи разпространението на заразата. Затова нека да спазваме указанията на специалистите - да засилим личната хигиена, да ограничим социалните контакти и при карантина - да не я нарушаваме”, призова Фандъкова, цитирана от "24 часа".

Столичният щаб следва указанията на националния. Продължава засилената дезинфекция на градския транспорт, социалните центрове, социалният патронаж и др. Всички общински музеи, галерии и театри са затворени. Към момента общината разполага с нужните количества дезинфектанти и предпазни материали.

Имаме готовност след издаване на заповед на здравния министър за 72 часа да трансформираме Втора МБАЛ в инфекциозна болница. Към момента няма такава заповед, но ние се подготвяме предварително, увери Фандъкова.

По предварителни данни там ще се разкрият до 50 легла при нужда за болни от коронавирус. Днес ще се направят точните разчети на база на медицинския състав, с който разполагаме, уточни зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase