Снимка: БГНЕС
fallback

"Аз идвам в София, но и тя идва при мен."

Арх. Массимилиано Фуксас бе архитектът, чийто проект Софийска община избра за реновирането на площад "Света Неделя". Той бе силно коментиран заради "светещите гъби", които трябваше да красят площада пред църквата и които не бяха одобрени от Светия синод.

Oще по темата

"Въпреки всичко, което правя, този проект е един от най-важните за моята архитектурна кантора. Става въпрос за центъра на един голям важен град, какъвто е София. Става дума за историята на София, както и за трафика, който минава пез този град и който е много оплетен и труден", коментира арх. Массимилиано Фуксас пред NOVA.

"Смятаме, че това е един много важен проект. Бяхме разгледали много други проекти. В света няма толкова интересен като този, който да обединява необходимостите и нуждите на хората, историята на града и желанието за промяна”, добави още той.

Планът на "Фуксас” е да направи пространството пред храма "Света Неделя" достъпно за пешеходците, да се запази историческият облик на площада, но и той да бъде осъвременен с фотоволтаици. Нощем те ще светят, а денем от тях ще зареждаме мобилните си телефони. Събраната дъждовна вода пък ще ни разхлажда през лятото.

"Ние никога не режем дървета, ние ги засаждаме, това е закон в нашето студио. Тези подобия на гъби са символ и признак на иновация. Те ще бъдат източник на енергия, ще светят с чиста енергия. Трябва да имаме предвид, че трафикът в следващите години ще се промени и ще се редуцира доста. Това, което ще остане, ще е или електрическо, или хибридно”, разкри Фуксас.

Според него проблемът е винаги един и същ – да се запази историята на мястото, но и да му придадем надежда за бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 4 години

Проектът е ужасен, но точно такива проекти харесват некадърниците от ГЕРБ, а познайте защо. Единствената надежда да се спре това безумие е църквата.

12

Партинг

преди 4 години

пред Шератон на проекта не се вижда, но пък има автомобилен трафик по бул. Дондуков. Обаче явно обхвата на проекта е бил ограничен иначе най-добре всички коли и паркинги от жълтите павета да се пуснат да заобикалят и центъра да си стане пешаходен, както е в другите европейски държави, разполагащи с някакъв исторически център.

11

Анонимен

преди 4 години

Важното да се плюе, да се отрича, да се мрази. Това е нашенецът.Абе гъбите как щели да се чистят, мият " не сме били готови за това", мани, "интелект".Давай правете битпазар там да се кротнете.

fallback