Снимка: БГНЕС

28 хил. кв. метра асфалтови алеи и Езерото с лилиите в Борисовата градина в София ще бъдат ремонтирани. Това предвижда проект на Столичната община за обновяване на историческата част на парка на стойност 11,7 млн. лв. Кметството ще кандидатства за европейско финансиране в размер на 8,8 млн. лв., а останалите средства ще бъдат от осигурени от общината, съобщава "Монитор".

Пътеките, предвидени за ремонт, не са били обновявани от създаването на парка. Проектът придвижа възстановяване в автентичен вид само на съществуващи елементи на парка. Сградата на обществената тоалетна между читалнята и заведението "Маймунарника" също ще бъде обновена. Предвижда се и обновяване на Езерото с лилиите, Алпинеума, както и на намиращите се в пространството чешми. Ще бъдат възстановени пластики и скулптурни фигури, ще бъде изградено алейно осветление, видеонаблюдение, както и Вик мрежа и поливна система. Ремонтните дейности ще се извършват поетапно на площ от 300 дка.

Миналата година се проведоха и обществени обсъждания за промяна на подробния устройствен план на Борисовата градина, който трябва да бъде гласуван от Столичния общински съвет. В него присъства връщането на "Кривите огледала" и "Лодките", както и трите дансинга, които са на мястото, известно като "Маймунарника". Те са били там, когато се е създавала градината. Ръководителят на проекта проф. Атанас Ковачев смята, че бирарията в стил австро-германски барок от 30-те също трябва да се върне до езерото "Ариана" на мястото на сегашното заведение.

Къпалнята "Мария-Луиза" пък отново трябва да разхлажда софиянци в жегите. Сега къпалнята е частна собственост, но общината би могла да преговаря със собствениците за публично-частно партньорство, смятат проектантите. Според тях някои обекти нямат място в градината.

Автокъщата "Капитолия" трябва да бъде премахната и под нея да се изгради подземен паркинг. Над него ще има има 1,5 м пръст, така че там могат да се засадят и дървета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase