Общ преглед

"След 142 години от Освобождението на София днес отново почитаме всички загинали за свободата на нашия град – на всички бойци, предвождани от ген. Гурко, на българските опълченци. Ние сме длъжни да почитаме паметта на войните, да благодарим за Освобождението и да продължаваме да градим това, което са ни оставили нашите предци, за да го оставим за нашите наследници", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на на честването по случай 142-рата годишнина от освобождението на града.

"Трябва да си спомним и поведението на европейските дипломати, които предотвратиха опожаряването на града ни и само след година София беше обявена за столица на България и започна нейното бурно развитие", посочи още Фандъкова, цитирана от "Фокус".

По случай празника тази сутрин бе отслужен благодарствен молебен в храм "Света Неделя", воден от патриарх Неофит, имаше литийно шествие и поднасяне цветя пред паметниците на генерал Гурко и Цар Освободител.

Година след Освобождението, по предложение на жители на София, е решено 4 януари по нов стил да се отбелязва тържествено. Този ден по стар стил тогава е 23 декември, навечерието на Бъдни вечер, припомни по-рано кметът Фандъкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар