Снимка: bTV
fallback

В дните със замърсен въздух, колите, които са от по-ниска екологична група, няма да се допускат в центъра на града. Екостикерите ще бъдат въведени до месеци в столицата, съобщават от BTV.

Еко стикер ще помага да се различиват колите. На него ще се отбелязва екологичната група на всяка кола.

В стикера ще бъде вграден и чип, който общинските камери ще улавят, за да засекат дали колата, която влиза в центъра на града, е от разрешената екологична група. Пунктовете за технически преглед ще издават стикерите след извършен преглед.

Екокатегориите са 5. Идеята е тези от най-ниската група - евро 1 и 2, да не влизат в центъра на градовете в дните с високо замърсяване на въздуха. Стикерът с чип ще бъде поставян на предното стъкло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 4 години

При замърсяване с ФПЧ два пъти над нормите печките замърсяват 2 пъти повече от всички останали замърсители взети заедно, вкл. неизмитите улици, като втори по големина замърсител с ФПЧ. При замърсяване 4 пъти над нормите, печките замърсяват близо 6 пъти повече от всичко останало. В най-студените дни замърсяването достига до над 12 пъти над нормите и тогава печките замърсяват 18-20 пъти повече от всички останали взети заедно.

63

Анонимен

преди 4 години

Според начина, по който в Столична община определят колко замърсяват автомобилите, един тролей замърсява с ФПЧ колкото един стар дизелов автобус със същите резмери.

62

Анонимен

преди 4 години

Тези дни при максимално допустима среднодневна норма от 50 мкг/м3, замърсяването в София беше 100-250 мкг/м3, от които 67-217 мкг/м3 от печките и най-вече тези дето горят гуми, найлони и пластмаси, около 30 мкг/м3 от неизмитите улици и 3 мкг/м3 от други замърсители, в т.ч. и автомобилите с под 1 мкг/м3.Пита се в простата задачка, какво ще се промени в замърсяването на въздуха в София, ако автомобилите не се движат?

fallback