Снимка: Bulgaria ON AIR

София е на трето място в света по мръсен въздух през последните дни. Това показват световни агенции за измерване на въздуха, сред които и Европейската агенция за околната среда на Еврокомисията.

Още по темата


"Добрата новина е, че започна силно намаляване на замърсяващите частици във въздуха на града и всеки от нас би могъл да се убеди, проследявайки страницата на Столичната община. Тези стойности на всичките пет станции са под 50 микрограма, тоест под допустимата норма, но това е само в последните няколко часа", коментира общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева в "Денят ON AIR".

По думите ѝ градът е преживял стресова ситуация и затова във вторник е било предложено да има безплатни буферни паркинги към метрото.

"Не получихме очаквания ефект, с 20% се увеличи ползването. Зимата е период, в който съчетаването на замърсяването на битовото горене, горенето на отпадъци плюс натовареният трафик води до резултата, който преживяхме през последните дни и от всеки един от нас зависи да намаляваме количествата на замърсяване на въздуха", обясни Радева пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира, че е факт, че има дни, в които София влиза в първите класации за най-мръсен въздух в света и това показва, че има нужда от изпълнение на всички комплексни мерки, които Столичната община прилага.

Общинският съветник заяви, че са създадени актове на осем домакинства за горене на стари мебели след проверките.

Като част от мерките срещу мръсния въздух в столицата общината започна поставянето на филтри на комините в "Красна поляна" и "Слатина".

"Тези филтри са изключително ефективни. В лабораторни условия показват 90-95% намаляване на замърсяването. В реални условия намаляват някъде до 85%, но това почистване на газовете и продуктите от изгарания е изключително добър резултат", коментира още общинският съветник от ГЕРБ.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 година

Продължавайте да пълните гушите на строителната мафия !

7

Анонимен

преди 1 година

Преди време когато направиха линиите на маршрутките се стигаше по бързо от кварталите до центъра отколкото с кола и хората ги ползваха.Сега транспорта е малко и е бавен и не плащат на шофьорите и нямат кадри заради това.Няма кой да слезе от колата и да губи повече от час , за да се таралянка и да студува в претъпкан автобус.А и заразите и джебчиите дебнат отвсякъде.

6

Анонимен

преди 1 година

Градския транспорт не е удобен и е много бавен.Когато с рейс и метро се стига за 15мин от околовръстно до центъра, може доста хора да слязат от колите .Освен това безплатните паркинги ще са добре дошли в центъра - ще намалят задръстванията и ще освободят тротоари.Но трябва да има мислещи хора които да не мислят само за кражба и рекет , а как да направят по добър живота на хората.