Снимка: Bulgaria ON AIR

София е на трето място в света по мръсен въздух през последните дни. Това показват световни агенции за измерване на въздуха, сред които и Европейската агенция за околната среда на Еврокомисията.

Още по темата

"Добрата новина е, че започна силно намаляване на замърсяващите частици във въздуха на града и всеки от нас би могъл да се убеди, проследявайки страницата на Столичната община. Тези стойности на всичките пет станции са под 50 микрограма, тоест под допустимата норма, но това е само в последните няколко часа", коментира общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева в "Денят ON AIR".

По думите ѝ градът е преживял стресова ситуация и затова във вторник е било предложено да има безплатни буферни паркинги към метрото.

"Не получихме очаквания ефект, с 20% се увеличи ползването. Зимата е период, в който съчетаването на замърсяването на битовото горене, горенето на отпадъци плюс натовареният трафик води до резултата, който преживяхме през последните дни и от всеки един от нас зависи да намаляваме количествата на замърсяване на въздуха", обясни Радева пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира, че е факт, че има дни, в които София влиза в първите класации за най-мръсен въздух в света и това показва, че има нужда от изпълнение на всички комплексни мерки, които Столичната община прилага.

Общинският съветник заяви, че са създадени актове на осем домакинства за горене на стари мебели след проверките.

Като част от мерките срещу мръсния въздух в столицата общината започна поставянето на филтри на комините в "Красна поляна" и "Слатина".

"Тези филтри са изключително ефективни. В лабораторни условия показват 90-95% намаляване на замърсяването. В реални условия намаляват някъде до 85%, но това почистване на газовете и продуктите от изгарания е изключително добър резултат", коментира още общинският съветник от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase