Снимка: БТА
fallback

Все още няма официална версия на какво се дължи взривът в "Пирогов", който предизвика пожар и отне живота на двама души. Първоначалната версия беше за взрив, на кислородна бутилка, а после се появи друга за запалена цигара.
Oще по темата
"Кислородът е изключително силен окислител, но винаги трябва да се има предвид, че той не може сам да се взриви. Трябва да влезе във връзка с някакъв друг материал. Това обикновено и най-често могат да са мазнини, нещо, което е използвано в медикаментите, с което са обработвани болните. Трябва да се направи анализ в какъв контакт е бил вторият болен. Към единият се е подавал кислород, а другият трябва да се види на каква терапия е бил подложен", коментира в студиото на "България сутрин" инж. Иван Каралеев председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

"Във всички случаи е възможно да има проблеми в електрическа инсталация и искра да е предизвикала това запалване или цигара, както се спомена също", допълни инж. Каралеев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Пожарът може да е предизвикан от голямо количество кислород, уточни специалистът. Той разясни, че материалите, в които има голямо количество полимери, могат да доведат до голямо задимяване.

"В болничните заведения трябва периодично да се извършва техническа паспортизация - да се състави технически паспорт", заяви инженерът. 

Той обясни, че в изготвянето на този технически паспорт се включват екипи от специалисти, които обследват проблемните места, на които да възникнат някакви инциденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 4 години

Всяко изказване под статията е един роман.Бог да ги прости починалите.,, Ако ти е писано да се уда.виш, не може да те о.бесят,,Отишли да се лекуват,даже ВИП стая ( с най-добрите битови условия) си платили и какъв жесток край ги е сполетял само.Да пази Господ.

21

НЯКОЙ НЕЩО КРИЕ

преди 4 години

Това да не ви е чакалнята на Софийската гара където всеки пуши,пали кибрит и т.н.Не ни взимайте за ненормални.Такизва болни се обслужват от точно определени,обучени,инструктирани хора.Случайни действия те не извършват.Ел.инсталациите за такива места са специално проективрани за работа в кислородна средаАдминистрацията е задължена да прави периодични контролни технически прегледи.Кой не си е гледал работатаКой е нарушавал инструкциитеЗа това загинаха двама невинниКОГО КРИЕТЕКАКВО КРИЕТЕ

20

малкият кислородко

преди 4 години

до МалийКато си толкоз учен и сложен , да обясниш проблема термодинамически , физикохимически или с други купешки лафове , вместо с думи прости ?

fallback