Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората решават колко мандата да имат кметовете, каза Йорданка Фандъкова, която за четвърти път седна в кметското кресло на София.

След края на изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Бориксов категорично заяви, че кметовете на ГЕРБ вече ще управляват до 3 мандата, защото изборите ставали скучни.

"Разбира се, че е нужно да има обновление. Аз тръгнах с този ангажимент в кампанията. Една трета от групата на ГЕРБ в Общинския съвет са нови хора, както опитни, утвърдени имена, така и млади хора с много енергия. Важно е партиите да се отворят към граждански квоти, към гражданите и по този начин да обновяваме и идеите си“, добави Фандъкова пред БНТ днес.

Още по темата

"От вчера съм съсредоточена изцяло в работата за града. Ангажиментите, които съм поела, са сериозни. Аз винаги съм се стремила да изпълнявам своите ангажименти и това за мен е водещо в момента“, отбеляза тя.

Кметът е започнал работа по промяната в структурата на управление на СО. Предвижда се разделяне на сектор "Транспортна инфраструктура" и "Транспорт" в два сектора. Ще бъде създаден нов сектор - "Дигитализация и инвестиции".

"Една от най-важните задачи, за които говорехме в кампанията, това е административна реформа и дигитализация на управлението на Общината и на процесите в града. Вече обявих и името на човека, когото поканих за тази позиция - досегашният изпълнителен директор на Агенцията за инвестиции Влади Данаилов. Млад човек, диалогичен, който е много добре приет в бизнеса. Имахме много срещи с IT компаниите, обсъждахме нашата стратегия, която вече е подготвена“, обясни Фандъкова.

„Надявам се заедно със специалистите, заедно с общинските съветници да придвижим тази реформа, която е важна, както за гражданите, така и за бизнеса. Другите имена ще обявя след по-малко от месец. Когато Общинския съвет организира своята работа, комисиите са готови ще внеса своите структури“, допълни тя.

Нейната оценка за отминалите избори е, че са били много тежки.

"За съжаление, през цялото време се сблъсквахме с факта, че се подменяше разговора за града, разговора за идете, за проектите за града с други теми, които нямаха нищо общо с изборите за кмет на София", каза Фандъкова.

Кметът е провел срещи с представители на всички политически сили в състава на новия общински съвет.

"Оставам с протегната ръка за работа по конкретни проекти. В същото време ясно заявих, че няма да допусна безпринципни договорки и постигане на лесна подкрепа за решенията. Няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете. Няма да допусна да властват популистки идеи или някакви тесни партийни сметки и да превръщаме София в залог", категорична е тя..

При изготвянето на бюджета за догодина кметът заяви, че очаква подкрепа от партиите в дясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase