Снимка: Pixabay

2 хиляди фалшиви обяви излизат на ден излизат само в София. Пикът е именно в този период - около началото на академичната година.

В момента наемите на двустаен апартамент в София варират между 250 и 2500 евро. Средната цена на жилище обаче е около 500 евро за месец.

Топ квартали, оферти на атрактивни цени - това ни грабва окото при бърз преглед на обявите в сайтовете. Например, изгодната оферта за  двустайно луксозно обзаведено жилище за 500 лв. в столичния квартал „Дружба 1”.

Лиза Петрова попада на примамливо предложение в един от сайтовете за имоти. Отскоро търси апартамент под наем в столицата, обаче удря на камък.

Още по темата

"Обадих се за един апартамент, който изключително много ми хареса на снимките в обявата.– Брокерът ми каза, че въпросният апартамент вече е отдаден под наем – предложи ми няколко други имота. Това, което видях въобще не отговаряше на това, което аз искам и останах разочарована”, коментира тя пред "Нова тв".

Схемата с фалшивите обяви е позната на брокерите. Наричат ги "набирателни" тъй като с тях измамниците целят да "наберат" нови клиенти след като съберат достатъчно данни за тях.

"Пускат се имоти, които реално не съществуват с цел да се обадят клиенти, да се вземе тяхното име и телефон, да се разбере какво се търси”, обясни Десислава Здравкова, управител на агенция за недвижими имоти.

"Това се прави с цел да се отклони вниманието от тази оферта и да се предложи нещо друго, което не е нито на тази цена, нито е толкова атрактивно”, категорична е Анастасия Велева от Национално сдружение „Недвижими имоти”.
 
Така брокери бързо разчистват имоти, които не са атрактивни и са трудни за отдаване под наем директно в интернет. Фалшивите обяви са трудни за разпознаване, разказва професионалният брокер Даниела Чапова.

Обикновено 90 % от тези оферти са предназначени само за частни лица.

"В момента много трудно клиентът може да разграничи реалната от фалшивата обява, тъй като разликата в момента е минимална – около 100-150 лв. Имоти в предпочитани квартали, с хубаво качество, на достъпни цени, което реално в момента имотният пазар не го позволява”, обяснява тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase