Все по-често софиянци решават да си отглеждат зеленчуци в междублоковите пространства. На това са се решили и в кв. "Дружба", където споделената градина създава от съседите истинска общност.

Хората са водени от мотива да консумират по-качествени продукти.

"Идеята се роди през 2012 г., когато се прибрах от чужбина. Наложи се да направя първата споделена градина в София. Мотивира ме това сам да си произвеждаш храната, да си сред природата на спокойно и тихо. Оттук са минали над 500 човека, социалният елемент има огромна роля", сподели основателят на инициативата "Градини за Дружба" Никола Бончев.

Той заяви, че за този сезон досега са се включили около 60 човека в 33 градини. Най-младият земеделец е на 14 години, а най-възрастният - на 73. Има и много млади пенсионери, които практикуват нестандартното градско хоби.

"Всеки самоинициативно си прави разсада или го купува от пазара и впоследствие се работи усилено в градината. В момента има най-много домати, краставици, тиквички. Площите започват да свършват и от 6-те декара, върху които е разположена градината, е останал може би един", каза още Бончев пред Bulgaria ON AIR.

Почвата пък е тествана от експерти от БАН и се оказва, че е малко по-чиста дори от земеделската. Растенията дори се оказват в пъти по-чисти, въпреки мръсния въздух в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase