Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Жителите на квартал "Гоце Делчев" в София излязоха на протест срещу проект за строеж на нова сграда между два блока. По думите им отстоянието между тях е много малко.

Според новия устройствен план е възможно да бъде построена жилищна сграда между блокове, които се намират на 40 метра един до друг. В това разстояние трябва да вкарат 5-етажна сграда, посочват протестиращите.

"На мястото на зелени дървета искат да построят нов блок и да разширят улицата. Напоследък чуваме само за строежи на блокове, не чуваме за строеж на детска градина или училище. На хората вече им е писнало от застрояване", сподели жител на квартала пред Bulgaria ON AIR.

Протестиращите посочиха, че кварталът е цялостно изграден и е сметнато колко хора могат да живеят там.

"Възникна спонтанно този протест и сега се иска подписка и отмяна на цялата процедура, защото парадоксът е, че 2011 г. е започнато обявяването. Вече искаме проверка как на терен, който е бил за детска градина, в един момент става за жилищно строителство", настояха гражданите.

По думите им проблемът е, че няма как да се диша чист въздух, ако бъде застроена зелената площ.

Главният архитект на столичния район "Триадица" Иван Шишков отрече за строеж на жилищна сграда в това пространство. "Подготвяме възражение от районната администрация и имаме разговор за отмяна на заповедта от 2011 г.", заяви той и отбеляза, че градинката ще бъде запазена.

Жителите на "Гоце Делчев" обаче са притеснени, че нямат писмено потвърждение на тази позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

човек

преди 4 години

Докато политиците спорят българин или македонец е бил Гоце Делчев, то жителите на столичния квартал със същото име "Гоце Делчев" се вълнуват от съвсем други проблеми:Тоест, те протестират не защото Гоце Делчев не се признава за българин в Северна Македония, а защото не искат мястото където живеят да се превърне в бетонна джунгла!Поредното доказателство, че политиците и обикновените граждани говорят на различни езици и не се разбират...

18

Шопо

преди 4 години

Да се връщат на село щом им е тесно ! У Ню Йорк са още по на гъсто...

17

мак

преди 4 години

Вместо да пазят зелените площи като зениците си и да създават нови, умните глави ги унищожават и разрешават на богаташите да строят. Жилищни сгради бол, не достигат да речем детски градини, хосписи, за тях помислете.

fallback